RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Китай нарощує допомогу Росії: розвідка США оприлюднила важливі дані

З початку повномасштабної війни в Україні Китай надає економічну та безпекову підтримку Росії, США навіть розглядали можливість накладення санкцій на деякі китайські компанії. Зараз американська розвідка опублікувала звіт, дані якого підтверджують значний зріст експорту з Китаю до Росії.

Про це повідомляє видання Reuters з посиланням на звіт розвідки США.

Читайте також: "Тихі гавані" для бізнесу росіян: чому В'єтнам та Індонезія не стануть для них "запасними аеродромами"

Китай та Росія

Матеріали звіту напряму зосереджували увагу на загрозі з Боку Китаю та Росії, проте згадуються також ризики ширшого конфлікту у зв’язку з кампанією Ізраїлю проти ХАМАС.

Матеріали звіту підтверджують той аспект, що Китай надає економічну та безпекову підтримку Росії. Зокрема, у звіті зазначається, що уряд Китаю надає підтримку промисловій базі Росії.

Зауважено також, що торгівля між цими двома країнами зросла з самого початку повномасштабної війни, адже китайський товарний експорт "потенційного військового призначення зріс більш ніж утричі з 2022 року".

Допомога Україні - чіткий сигнал Китаю

З огляду на це директор національної розвідки Евріл Гейнс у своїх свідченнях комітету Сенату з розвідки вказала схвалити збільшення військової допомоги для України. Вона прокоментувала це, зауваживши, що їй важко уявити, як Україна може захищати вже відвойовану територію без необхідної допомоги з боку Вашингтона

Крім того, директор Центрального розвідувального управління Вільям Бернс, як і Евріл Гейнс, заявив про те, що продовження підтримки України дасть чіткий сигнал Китаю про агресію стосовно Тайваню або в Південно-Китайському морі, наголосивши на наступному:

"Ми оцінюємо, що Сі Цзіньпін був тверезим, ви знаєте, тим, що сталося... Він не очікував, що Україна буде чинити опір з тією мужністю та наполегливістю, які продемонстрували українці".

Китай та США

Також американські розвідувальні служби, посилаючись на звіт, заявили, що країна стикається зі "все більш крихким світовим порядком", що напружений конкуренцією великих держав, а також транснаціональними проблемами та регіональними конфліктами.

У звіті агентств за 2024 рік вказано, що виклики для США кидають наступні фактори:

"Амбіційний, але стурбований Китай, конфронтаційна Росія, деякі регіональні держави, такі як Іран, і більш здібні недержавні суб'єкти кидають виклик давнім правилам міжнародної системи, а також верховенству США в ній".

Окрім зв’язку Китаю з Росією в звіті також було зазначено, що за допомогою технологій Китай може спробувати змінити хід подій на президентських виборах США. Ось як вказано у матеріалах звіту:

"(Китай) може спробувати на певному рівні вплинути на вибори в США у 2024 році через своє бажання відійти від критиків Китаю та посилити розбіжності в суспільстві США".

Нагадаємо, раніше у Пентагоні попередили про наслідки послаблення допомоги Україні.

  • Вас також може зацікавити:

Росія готується до нападу Китаю: з’явилися секретні дані про ядерні навчання

"Чорні лебеді" для російської економіки: як Китай, ОАЕ і Туреччина встромили ніж у спину Путіну

Китай на межі катастрофи: як це вплине на Путіна та решту світу