RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

Всі новини

У Грузії ухвалили скандальний закон про "іноагентів", в Тбілісі вже штурмують парламент. Відео

У вівторок, 14 травня, грузинський парламент схвалив скандальний законопроєкт "Про прозорість іноземного впливу", який спричинив масові протести, у третьому, фінальному читанні. Активісти почали штурм парламенту у Тбілісі.

Про це повідомляє грузинський Перший канал.

Відомо, що реєстрацію пройшли 116 депутатів. Законопроєкт підтримали 84 парламентарі, проти проголосували 30 депутатів.

Законопроєкт передбачає реєстрацію таких непідприємницьких (некомерційних) юридичних осіб та засобів масової інформації, як "організації, що здійснюють інтереси іноземної сили", які отримують певну суму фінансування – понад 20% – з-за кордону.

Згідно із законопроєктом, кожен, хто вважається "організацією, що здійснює інтереси іноземної сили", має бути зареєстрований у державному реєстрі в однойменній базі даних. У момент реєстрації необхідно буде відобразити отримане фінансування.

В організацій з'явиться обов'язок заповнювати фінансову декларацію щороку. Законопроєкт наділяє Мін'юст повноваженнями виявляти "організації, що здійснюють інтереси іноземної сили". Ухилення від реєстрації як "організації, що здійснює інтереси іноземної сили" або незаповнення декларації тягне за собою штраф.

Президентка країни Саломе Зурабішвілі заявила, що накладе вето на законопроєкт "Про прозорість іноземного впливу".

Тим часом у Тбілісі біля парламенту 14 травня триває акція протесту через скандальне рішення. Співробітники МВС країни зайняли територію біля будівлі та затримують демонстрантів.

Протести в столиці Грузії місті Тбілісі спалахнули через закон про "Про прозорість іноземного впливу", який пройшов друге читання у парламенті. Протестувальники вважають його аналогом російського закону про "іноагентів". Переконані, що документ віддалить Грузію від вступу в Євросоюз.

Раніше "Апостроф" писав, про затримання під час протестів в Грузії. Днями ситуація загострилася, поліція застосувала перцеві балончики, водомети та сльозогінний газ проти протестувальників.

  • Вас також може зацікавити:

Грузія за крок до ухвалення закону про "іноагентів": які наслідки загрожують країні

Чому протести в Грузії важливі для Путіна: думка експерта

Грузія зробила ще один крок до фінального ухвалення закону про "іноагентів": всі подробиці