RU  UA  EN

Четвер, 27 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Бонус" для українців у Литві: як отримати безплатне житло

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну багато наших співвітчизників знайшли притулок у країнах Європи — не стала винятком і Литва, куди приїхали десятки тисяч українців.

Про те, за яких умов українці можуть отримати безкоштовне житло, розповідає "РБК-Україна".

Читайте також: Приємний бонус: чи Європа виплачуватиме допомогу українцям, які погодяться повернутися додому

За даними Міграційної служби Литовської Республіки, після початку війни у країні було зареєстровано майже 86 громадян України. З них близько 32,4 тисячі мали статус тимчасового захисту та зуміли знайти роботу.

Офіційний Вільнюс готовий працевлаштувати ще більше українців на тлі очікуваного зростання економіки на 1,6% та низького рівня безробіття. Статус тимчасового захисту дає право на роботу та проживання у Литві: він діє один рік, але його можна продовжити.

Цей статус можуть отримати ті, хто на момент повномасштабного вторгнення 24 лютого перебував в Україні. Наразі українці у Литві працюють у сфері охорони здоров'я, займаються будівництвом, виробництвом товарів та продуктів харчування, а також працюють у сфері туризму.

Біженцям надають або безкоштовне житло або житло за невисоку доплату. Найчастіше йдеться про приміщення готельного типу у великих містах, або передмістях — там розташовані й підприємства.

Оскільки Литва, як і Україна, була частиною Радянського Союзу, там знають російську мову, тож знайти порозуміння з місцевими досить легко. Водночас на деяких підприємствах працевлаштовують перекладачів для українців і навіть друкують інструкції українською мовою. А деякі наші співвітчизники вчать литовську мову.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що у Польщі українських біженців чекають нововведення.

  • Вас також може зацікавити:

Пенсії з 1 червня: хто отримає підвищені виплати

Як працевлаштування може вплинути на виплати ВПО: важливе пояснення

В Україні масово піднімуть зарплати: де і на скільки зростуть виплати