RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

Приємний бонус: чи виплачуватиме Європа допомогу українцям, які погодяться повернутися додому

Рішення європейців надавати фінансову допомогу українським біженцям, які після війни вирішать повернутися на Батьківщину, породить питання щодо справедливості по відношенню до тих, хто залишався в Україні, і при цьому жодних виплат не отримає.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

Читайте також: Поляк визвірився через допомогу Україні: емоційне відео

Депутат Верховної ради України Олексій Гончаренко, котрий очолює комітет Парламентською Асамблеєю Ради Європи (ПАРЄ) з питань міграції та біженців, повідомив, що цей комітет підтримав рішення про те, що українські біженці, які після закінчення бойових дій повернуться на Батьківщину, будуть отримувати від європейських країн фінансову допомогу. Проте, поки що невідомо, чи погодяться європейські країни, які приймають біженців, надавати їм гроші ще й після повернення додому. Однак і виключати цього теж не можна. І тоді постане питання справедливості щодо українців, які залишалися вдома під час війни.

Як зазначив "Апострофу" інвестиційний банкір і фінансовий аналітик Сергій Фурса, якби йшлося про те, щоб Україна виплачувала тим, хто вирішив повернутися з-за кордону додому, тоді можна було б піднімати питання справедливості.

"А, якщо платитиме не Україна, тобто якщо це реалізується, у що я не вірю, і, наприклад, Німеччина буде платити тим, хто перебував на утриманні в цій країні, для них це цілком очевидно – вони зменшують соціальне навантаження. І для них ця виплата є таким собі бонусом: виплатили і позбулися", - зауважив він.

На думку політолога Ігоря Рейтеровича, в цій ситуації немає простої відповіді на питання щодо справедливості. Люди, які виїхали з України в інші країни, потрапили до сфери відповідальності цих країн.

"Ми ж прекрасно розуміємо, що якщо туди приїжджають, умовно кажучи, 2 мільйони сирійців, вони не платитимуть якісь гроші сирійцям, які залишилися в Сирії. Тому тут питання не стільки справедливості, скільки у правовій площині. Зрозуміло, що українцям, які тут залишилися, ця історія може менше сподобатися, але ж це вибір кожного. Хтось скаже, що ті, хто залишилися в Україні, живуть у своїх квартирах, вони працюють, мають можливість бачити своїх дітей. А серед тих, хто виїхав, багато тих, хто втратив в Україні житло, і їм просто нікуди повертатися", - пояснив він.

Своєю чергою, політичний експерт Віталій Кулик запропонував своє бачення розв'язання проблеми забезпечення справедливості. На його думку, одна з можливостей - реалізація ідеї отримання громадянином України на персональну банківську картку своєї частки від експлуатації спільного надбання, оскільки народ України, згідно з Конституцією, є співвласником національного багатства країни.

"Можна сказати, що це такий український варіант безумовного доходу. І це має стосуватися тих, хто залишився - тоді буде справедливість. Ми співвідносимо себе с цією землею, з цією країною, ми в складний час залишились тут і ми маємо праву на таку частку. Ті, хто виїхали, отримають допомогу від Європейського Союзу", - додав експерт.

Більше читайте в матеріалі "Апостроф": Європа хоче заплатити українцям за кордоном: а як же ті, хто живе під бомбами

  • Вас також може зацікавити:

Як насправді живуть українські біженці в Румунії: опитування

Скільки українців залишаться в Чехії назавжди: стала відома цифра

Половина не повернеться додому? У Польщі провели опитування серед жінок з України