RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Як працевлаштування може вплинути на виплати ВПО: важливе пояснення

Через велику кількість звернень щодо продовження виплат на проживання ВПО з 1 березня 2024 року, уряд розглядав можливість продовження терміну подання відповідних заяв. Проте в деяких випадках фактор працевлаштування може вплинути на право стосовно отримання виплат.

Тому далі "Апостроф" пояснить, коли особа вважається працевлаштованою, а коли – ні.

Читайте також: Список ВПО хочуть розширити: кому можуть призначити виплати

Як працевлаштування впливає на можливість отримання виплат

Працевлаштування впливає на виплати внутрішньо переміщеним особам (ВПО) важливим чином, оскільки ці виплати часто визначаються на основі поточного фінансового стану особи та факту працевлаштування на підприємстві. Ось кілька ключових аспектів, які слід враховувати:

  • Зміна доходу: виплати ВПО можуть бути призначені для допомоги особам, які зазнали втрат у доході. Працевлаштування і, відповідно, отримання регулярного доходу можуть вплинути на розмір цих виплат, оскільки вважається, що фінансова потреба особи зменшилася.
  • Перегляд умов виплати: деякі програми підтримки ВПО передбачають регулярний перегляд фінансового стану. Це означає, що працевлаштування може спонукати до перегляду умов виплати, і, як наслідок, розмір допомоги може бути скоригований.
  • Податкові наслідки: заробіток може мати податкові наслідки для ВПО, що може вплинути на чистий дохід та фінансову здатність покривати власні потреби. Це також може вплинути на розмір виплат, які вони отримують в рамках підтримки.
  • Соціальне страхування та пенсійні внески: працевлаштування означає, що особа буде сплачувати внески на соціальне страхування та пенсійне забезпечення, що може впливати на її право на отримання певних видів соціальної допомоги.

Далі ми розглянемо декілька випадків, коли особа вважається працевлаштованою, а коли - ні.

Людина, котра залишається у тривалій відпустці без збереження зарплати

Людина, котра залишається у тривалій відпустці без збереження зарплати може вважатись працевлаштованою. Адже трудові домовленості не припинили сою дію, тобто не відбулося звільнення.

Проте варто також зауважити, що цей період тривалою відпустки не буде зарахований до страхового стажу з огляду на те, що за цей період не відбувалося нарахування заробітної плати та не сплачувалося ЄСВ (єдиний соціальний внесок).

Випадок призупинення дії трудового договору

В такій ситуації схожий висновок, що і у попередньому варіанті, тобто людина вважається працевлаштованою. Проте в цьому випадку цей період також не буде зарахований до страхового стажу

Оголошення про простій в організації

Якщо на підприємстві оголошено простій, то особа все одно вважається працевлаштованою. Адже зазвичай час простою також оплачується не менше двох третин тарифної ставки встановленого окладу. Крім того, за такого працівника відбувається нарахування ЄСВ.

Робота у форматі онлайн

Велика кількість компаній сьогодні пропонує різні формати роботи, зокрема і онлайн. Саме тому навіть якщо особа не ходить до офісу, вона також вважається працівником.

Неофіційна робота

В такому випадку особа не вважається працевлаштованою. Адже лише офіційне працевлаштування гарантує особі збереження та чітке дотримання трудових прав та законних механізмів їх реалізації.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що частина ВПО може отримати майже 20 тисяч гривень на сім’ю.

  • Вас також може зацікавити:

ВПО можуть отримати субсидії на оренду житла: що треба знати

Мільйон переселенців залишиться без виплат: чому держава вирішила "зрізати" ВПО

Хто з ВПО в Україні може залишитися без виплат: названо умови скасування допомоги