RU  UA  EN

Середа, 3 липня
  • НБУ:USD 40.50
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

Безпечний зерновий експорт: які країни почали розміновувати Чорне море

Три країни – Туреччина, Румунія і Болгарія – почали спільні протимінні операції в Чорному морі для того, щоб підвищити безпеку судноплавства, зокрема що стосується експорту українського зерна.

Про це пише агентство Bloomberg.

В повідомленні зауважується, що в понеділок, 1 липня, Туреччина, Румунія та Болгарія розпочали спільні протимінні операції в Чорному морі, мета яких полягає у підвищенні безпеки судноплавства, зокрема, для українського експорту зерна.

Ініціатива спрямована на знешкодження мін, що дрейфують у певних районах Чорного моря в результаті війни Росії проти України. Агентство зауважує, що це перша велика спільна акція чорноморських країн після вторгнення Росії в Україну.

"Росія та Україна є ключовими виробниками зерна, і війна поставила під загрозу безпечне проходження вантажів. Минулого року Київ запустив власний чорноморський експортний маршрут після того, як розвалилася угода про безпечний коридор, підтримана Росією, Туреччиною та Організацією Об'єднаних Націй. Це успішно стимулювало експорт і допомогло економіці зростати швидше, ніж прогнозувалося, але маршрут залишається ризикованим", – йдеться у повідомленні.

Bloomberg згадує заяву України за березень стосовно того, що експорт з чорноморських портів практично повернувся до довоєнних обсягів після неодноразових атак і перебоїв з моменту повномасштабного вторгнення Росії. Але порти навколо Одеси й надалі стикаються з частими ударами з боку Росії, які продовжують переривати їхню діяльність.

Крім того, зауважується, що Туреччина, Румунія і Болгарія є країнами-членами НАТО. Проте, як передає агентство, "... їхні судноплавні сили управляються за межами НАТО, частково для того, щоб уникнути ескалації напруженості у відносинах з Росією".