RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Uber використовує секретну програму для обману влади – NYT

Американська компанія Uber, яка спеціалізується на наданні послуг таксі, протягом декількох років використовувала програмне забезпечення під назвою Greyball для обману влади окремих держав чи окремих міст, де послуги компанії обмежені або заборонені.

Про це повідомляє видання The New York Times.

Серед зазначених держав фігурують Австралія, Китай і Південна Корея, серед міст – Бостон, Париж і Лас-Вегас. Greyball є частиною програмного забезпечення під назвою VTOS (скорочено від violation of terms of service — "порушення умов надання послуг"), яка допомагає виявити людей, які незаконно користується послугами Uber.

Інформацію про Greyball виданню надали чотири співробітника Uber на умовах анонімності. Відзначається, що Uber почав використовувати Greyball як мінімум до 2014 року.

Зокрема, Greyball використовує "геозон" для моніторингу людей, які намагаються викликати Uber біля урядових будівель в населених пунктах, де діяльність компанії заборонена або обмежена. Вважається, що якщо людина в цих зонах часто відкриває і закриває додаток Uber, то вона може бути пов'язана з урядовими структурами.

Крім цього, Greyball дозволяє відслідковувати історію кредитних карт клієнтів з метою встановити їх можливий зв'язок з державними органами. Якщо за допомогою програмного забезпечення вдалося обчислити співробітника державних структур, то цій людині в додатку буде показуватися, що вільних машин поруч з ним немає.

Зазначається, що про існування Greyball знають не менше 50 співробітників Uber. Також використання Greyball схвалено юристами компанії.

Як повідомляв "Апостроф", США нещодавно зобов'язали Uber виплатити штраф у розмірі 20 млн дол.