RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Лідер "майдану" у Венесуелі оголосив себе президентом: фото, відео і останні подробиці

Багатотисячні протести в Венесуелі, в результаті яких 16 осіб загинули та 150 були затримані, увінчалися тим, що глава Національної асамблеї Венесуели Хуан Гуаідо оголосив себе тимчасовим виконувачем обов'язків президента країни і приніс присягу.

Про це повідомляє ВВС.

При цьому, президент США Дональд Трамп заявив, що визнає його як главу держави.

"Народ Венесуели сміливо виступив проти Мадуро і його режиму і зажадав свободи і законності", - йдеться в заяві американського президента.

Президент США Дональд Трамп випустив заяву, в якому офіційно визнав Гуаідо як в.о. глави держави.

Трамп назвав Мадуро нелегітимним президентом і заявив, що парламент країни - це єдина легітимна гілка влади, законно обрана народом Венесуели.

Ніколас Мадуро, в січні заступив на другий президентський термін, в середу, 23 січня, розірвав дипломатичні відносини з США, давши американським дипломатам 72 години на те, щоб покинути країну.

Відзначимо, 35-річний Гуаідо був порівняно непомітною фігурою у венесуельській політиці до тих пір поки в січні не зайняв пост глави Національної асамблеї - венесуельського парламенту, який знаходиться під контролем опозиції.

Під час свого перебування в парламенті Гуаідо ініціював розслідування ряду корупційних справ, пов'язаних з адміністрацією Мадуро.

Ставши спікером, Гуаідо незабаром поставив під сумнів легітимність правління Мадуро і заявив, що має конституційне право взяти президентську владу в свої руки до наступних виборів.

Гуаідо, інженер за освітою, в студентські роки був політичним активістом. Він очолював протести проти соціалістичного уряд Уго Чавеса.

Його призначення спікером парламенту дало фрагментованою венесуельської опозиції можливість об'єднатися.

У свою чергу, Мадуро обурений, що трапилося.

"Забирайтеся! Залиште Венесуелу. Тут у людей є гідність", - цитує агентство Рейтер емоційне звернення Мадуро до американських дипломатичних делегаціям.

У американських дипломатів є 72 години на те, щоб покинути країну.

Що стосується Росії, то опитані журналістами російські політики і чиновники несхвально висловлюються про те, що відбувається в Каракасі, звинувачуючи США в підтримці перевороту в суверенній державі.

"Щодо Венесуели: дуже грубо і деструктивно. Тепер настала черга Каракаса", - заявив глава комітету Держдуми з міжнародних справ Леонід Слуцький.

У мережі тут же почали обговорювати те, що трапилося.

Як повідомляв "Апостроф", під час масових протестів у французькій столиці Парижі поліція затримала вже понад 950 учасників акції.

Раніше повідомлялося, що лідера протестної акції "жовтих жилетів" Жюльєна Террі затримали в Парижі. Також було відомо про затримання 548 осіб і про те, що 272 учасника акції взято під варту.

В Парижі поліція застосувала сльозогінний газ проти учасників акції "жовтих жилетів", які намагалися пройти до палацу президента.

Також відомо, що в Парижі під час акції протесту "жовтих жилетів" проти підвищення цін на паливо, біля Тріумфальної арки з'явився напис "Maidan 2018".