RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

Новий рекорд і непомічений успіх: в США назвали 4 важливі моменти у виборах президента

Вибори президента США 2020 року, де ще триває підрахунок голосів, відданих на користь чинного президента Дональда Трампа і кандидата від Демократичної партії Джо Байдена, показали ефективність виборчої системи в США, навіть в умовах пандемії Covid-19, а також засвідчили міцні позиції Республіканської партії.

Про це "Апострофу" розповів професор політології і директор Школи громадянства та публічної політики ім. Д. Максвелла при Сіракузькому університеті Ґрант Ріхер.

За словами аналітика, результат виборів (разом з виборами президента в США обирали членів Палати представників - Конгресу) показали високі позиції Республіканської партії.

"По-перше, це була хороша ніч для республіканців в усіх штатах на усіх рівнях – від президента до місцевих виборів. Вони стрибнули вище голови, зважаючи на очікування, які були, і на помилки, які зробила адміністрація Трампа – особливо у своєму реагуванні на пандемію. Чимало аналітиків було здивовані. Республіканці отримали однозначно хороший результат", - наголосив Ріхер.

Також професор відзначив, що вибори в США були проведені на високому рівні.

"По-друге, незважаючи на всі виклики, з якими ми стикнулися – протиріччя нових методів голосування, заяви президента й інших осіб, які підривали довіру до виборів, і близькість результатів обох кандидатів, - схоже, що більша частина електоральної системи працювала у ніч виборів. Все працювало достатньо добре. Це історія успіху, яку ніхто не помічає", - зазначив професор.

Він також звернув увагу на те, що нові процедури голосування, запроваджені у деяких штатах через пандемію Covid-19, можна зберегти на постійній основі.

"Явка виборців була дійсно вражаючою і ми встановили новий рекорд. Багато в чому це сталося саме завдяки новим методам. По-четверте, оскільки демократи не змогли захопити Сенат, вони спробують збільшити кількість суддей Верховного Суду, аби забезпечити собі баланс сил (зараз там 6 республіканців і 3 демократа, - "Апостроф"), - наголосив Ріхер.

За його словами, під питанням може опинитися і скасування процедури філбастеру (коли сенатори, користуючись легальними важелями, навмисне затягують розгляд незручного законопроекту. Скасування філбастеру було одним із наріжних каменів кампанії цього року.

Детальніше про вибори президента 2020 в США читайте в матеріалі "Апострофа": "Перерахунку голосів не уникнути - американський політолог про результат виборів".