RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Інавгурація Байдена: фото, відео і всі подробиці

У середу, 20 січня, у Вашингтоні відбулась інавгурація обраного президента США, демократа Джо Байдена - він став 46-м главою Білого дому.

"Апостроф" стежить за урочистою церемонією в онлайн-трансляції.

Безпосередня процедура приведення до присяги розпочалась об 11:30 за місцевим часом (близько 18:30 за київським).

Після присяги о 20:30 за місцевим часом (03:30 за київським) заплановано святковий захід під назвою Celebrating America - великий концерт за участю Дженіфер Лопес, Леді Гаги, Демі Ловато, Джастіна Тімберлейка і Джона Бон Джові.

Варто відзначити, що церемонія відрізнялась від звичної і супроводжувалась безпрецедентними заходами безпеки.

00:23 Байден підписав свої перші президентські укази:

- США повертаються в ВООЗ і в Паризьку хартію по клімату;

- будівництво стіни на кордоні з Мексикою зупиняється;

- введені Трампом обмеження на в'їзд з ряду мусульманських країн скасовуються;

- підтримане Оттавою будівництво нафтопроводу Keystone XL з Канади скасовується.

23:00 Камала Харріс присутня в сенаті вперше з тих пір, як стала віце-президентом, і приводить до присяги трьох сенаторів: Джона Оссоффа і Рафаеля Ворнока, а також Алекса Падилаа, який замінює Харріс в Каліфорнії.

Варнок і Оссофф стануть першим чорним і першим єврейським сенаторами, відповідно, які представляють Джорджію, а Падилла стане першим латиноамериканським сенатором від Каліфорнії.

22:08 Покладання вінків до Могили Невідомого солдата на Арлінгтонському національному кладовищі. У церемонії, крім Байдена і Харріс, взяли участь три колишні президенти - Барак Обама, Джордж Буш і Білл Клінтон. На заході також присутні колишні перші леді Мішель Обама, Лора Буш і Хілларі Клінтон.

22:01 Хілларі Клінтон, колишній держсекретар і кандидат в президенти від Демократичної партії 2016 року, сказала, що Джо Байден створений для цього моменту:

"Я була така щаслива і вдячна за те, що ми змогли відсвяткувати передачу влади мирним шляхом. Для багатьох американців було дуже важливо побачити церемонію, проведену на місці, де всього кілька тижнів тому мародери і терористи намагалися зупинити демократію".

21:16 Одним з перших Байдена і Харріс привітав прем'єр Великобританії Борис Джонсон: "Вітаю Джо Байдена з приведенням до присяги в якості президента США і Камалу Харріс з її історичною інавгурацією. Американське керівництво відіграє виняткову роль в питаннях, які мають значення для всіх нас, від кліматичних змін до COVID-19, і я буду радий працювати з президентом Байденом".

До побажань приєдналися голова Європейської ради Шарль Мішель і голова Європейського парламенту Давид Сассолі.

"Я бажаю президенту Джо Байдену і віце-президенту Камалі Харріс всього найкращого, оскільки вони прагнуть зцілити свою країну і вивести американський народ з пандемії. Прийшов час повернути переконання і здоровий глузд і оновити наші відносини між ЄС і США", - написав Мішель в твіттері.

Сассолі написав, що сподівається "на спільну роботу в ім'я демократії і загального блага".

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен подякувала Байдена і Харріс за надихаючі звернення на інавгурації і за пропозицію співпрацювати: "Привітання Джо Байдена з інавгурацією в якості президента Сполучених штатів і Камалі Харріс - першу жінку, яка стала віце-президентом США! Дякую за надихаючі слова на інавгурації і за пропозицію про співпрацю. Європа готова почати все спочатку".

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг в своєму привітанні висловив надію на тісну співпрацю з США: "Вітаю президента Джо Байдена з інавгурацією. Сильне НАТО приносить користь як Північній Америці, так і для Європи, оскільки ніхто з нас не може вирішити поставлені перед нами проблеми самотужки. Сьогодні початок нової глави і я сподіваюся на наше тісне співробітництво!", - йдеться в повідомленні Столтенберга в твіттері.

Прем'єр Індії Нарендра Моді направив "найтепліші вітання" Байдену з нагоди інавгурації. У твіттері він написав, що "з нетерпінням чекає роботи з ним для посилення стратегічного партнерства Індії і США".

Ізраїльський прем'єр Біньямін Нетаньяху зі свого боку розмістив в твіттері відеозвернення, в якому привітав Байдена і віце-президента Камалу Харріс з "історичною інавгурацією" і висловив надію на зміцнення двостороннього співробітництва.

Прем'єр Італії Джузеппе Конте побажав "хорошої роботи" новому американському лідерові: "Це великий день для демократії, що виходить за межі американських кордонів".

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо привітав Байдена від всіх канадців: "Наші дві країни - більше, ніж сусіди, ми - близькі друзі, партнери і союзники".

Папа Римський Франциск відправив Байдену вітального листа. Як повідомляє видання Catholic Courier, глава Римської католицької церкви побажав президенту США, щоб під його керівництвом "американці продовжували черпати сили з високих політичних, етичних і релігійних цінностей, що надихали народ з його заснування".

20:53 Веб-сайт whitehouse.gov оновили після інавгурації Байдена. Тепер він також включає іспаномовну версію. Вона зникла в 2017 році, коли Трамп вступив на посаду. Президенти Барак Обама і Джордж Буш підтримували іспанську версію веб-сайту Білого дому.

19:40 Інавгурація підійшла до кінця. Тепер відбудеться інавгураційний парад, хоча в значній мірі він буде віртуальним. Байдена і Харріс в Білий дім буде супроводжувати президентський ескорт, включаючи оркестр армії США, почесну варту, національну гвардію і барабанщиків.

19:37 Байден у своїй інавгураційній промові заявив, що з його обранням демократія перемогла. Він пообіцяв захищати демократію, Конституцію і Америку. Він закликав громадян до єднання і висловив думку, що з його обранням переміг не окремий політик або партія, а сама демократія.

"Це день Америки, це день демократії. День історії і надії на оновлення. Сьогодні ми відзначаємо тріумф не кандидата, а мети. Мети - демократії. Воля народу була почута. Ми знову усвідомили, що демократія дорогоцінна, вона крихка. І в цю годину, друзі, демократія перемогла ", - сказав Байден.

19:25 Президент Володимир Зеленський дивився інавгурацію Байдена разом з тимчасовою повіреною у справах США в Україні Крістіною Квін і з заступником глави ОП Андрієм Єрмаком.

18:55 Байден присягнув на сімейній Біблії, яку він також використовував в 2009 і 2013 роках.

18:39 В кортежі Байдена - більше 30 авто.

18:31 Стартувала церемонія інавгурації. Виступають топ-чиновники. Байден і Харріс чекають своєї черги. Новий президент складе присягу протягом півгодини.

18:25 На церемонію прибули віце-президент Майк Пенс.

Новообраний віце-президент Камала Харріс і офіцер поліції Капітолію Юджин Гудман.

17:50 Байден прибув до Капітолію на інавгурацію.

17:00 Барак Обама привітав Джо Байдена з майбутньою інавгурацією і опублікував спільне фото.

16:15 Байден з дружиною і лідерами Конгресу відвідав месу в соборі Святого Матвія, розташованому всього в декількох кварталах від Білого дому.

15:27 Marine One з Дональдом Трампом на борту покинув майданчик перед Білим домом.

15:05 Чинний президент США республіканець Дональд Трамп покинув Білий дім, не чекаючи інавгурації обраного президента демократа Джозефа Байдена.

У поширеному раніше графіку американського лідера вказувалося, що він разом з першою леді Меланією Трамп відправиться в місто Палм-Біч у Флориді.

14:30 Обраний президент США Джозеф Байден готується до інавгурації, яку охоронятимуть 25 тис. бійців Нацгвардії США. Відомо, що церемонію проігнорує колишній президент Дональд Трамп.

Гостей, як очікується, буде 3 тисячі: вони будуть дотримуватися соціальної дистанції. За традицією на захід запрошуються сенатори і конгресмени плюс один гість з кожним з них, а також члени команди новообраного президента.

Розклад Байдена і обраного віце-президента Камали Харріс на день інавгурації (за київським часом):

  • 15:45 - Байден і Харріс відвідають богослужіння в Соборі св. апостола Матвія;
  • 17:30 - Байден і Харріс прибудуть у Капітолій;
  • 18:30 - розпочнеться церемонія приведення до присяги;
  • 19.00 - Байден і Харріс складуть присягу в якості 46-го президента США і 49-го віце-президента. Байден виголосить інавгураційну промову;
  • 20:40 - Байден і Харріс перевірять готовність військ;
  • 21:25 - покладання вінків біля Могили невідомого солдата;
  • 22:15 - Байден і Харріс відправляться в Білий дім;
  • 00:15 - Байден підпише перші укази;
  • 00:45 - Байден на віртуальній церемонії прийме присягу у призначених ним у перший день президентства;
  • 02:00 - брифінг прес-секретаря Білого дому Дженніфер Псакі;
  • 3:48 - Байден і Харріс візьмуьб участь в інавгураційній програмі "святкує Америка";
  • 4:55 - Байден і перша леді Джил Байден з'являться на балконі Блакитної кімнати Білого дому.