RU  UA

"Спекотно, як у печі": Аргентина страждає від аномально високої температури

В Аргентині, де панує літо, встановилася аномальна спека, люди намагаються врятуватися будь-якими способами. Через перевантаження електромережі сотні тисяч громадян залишились без світла. Але при цьому країна не визнає глобальне потепління світовою проблемою.

Про це йдеться в сюжеті Апостроф News на Апостроф TV.

Люди літрами п’ють холодну воду, плавають у басейнах і шукають схованку в затінку. В Аргентині температура побила столітній рекорд - 41 градус за Цельсієм. Таку спеку востаннє реєстрували 1906 року. Синоптики прогнозують, що це ще не межа.

“Зараз у країні хвиля аномальної спеки. Це може стати новим історичним максимумом. На півночі країни зараз мінімальна температура 26 градусів. А в західних регіонах стовпчик термометра показує понад 40. Протягом тижня температура може стати вищою”, – зауважив метеоролог Національної метеорологічної служби Аргентини Лукас Беренгуа.

Понад 700 тисяч людей залишилися без світла. Електромережі вийшли з ладу через перенавантаження. Люди надто часто вмикали кондиціонери.

“Я був на роботі, коли дізнався, що відключили електроенергію. Я подумав про своїх дітей, які залишилися з нянею. Коли я прийшов додому, у будинку було спекотно, як у печі”, – розповідає місцевий житель Хосе Касабал.

Місцева влада закликає не виходити на вулицю вдень, пити більше води та носити легкий одяг. Така погода вже вразила врожаї. Є великий ризик виникнення лісових пожеж. Аномальне потепління пов’язують із зміною клімату.

“Я народилася тут у помірному кліматі. І я спостерігала з роками, як змінювалася температура. Ми не звикли до такої спеки. Я п’ю багато води, рятуюсь як можу. До того ж у мене низький тиск”, – розповідає місцева жителька Марта Лоруссо.

Аргентина разом із Росією та Казахстаном раніше заявляли, що не вважають глобальне потепління серйозною загрозою для світу. Свою позицію вони висловили на Всесвітньому економічному форумі. В Аргентині назвали головними загрозами економічну кризу, нестабільність цін, потрясіння всередині країни та цифрову нерівність.

Нагадаємо, глобальне потепління спричиняє значні зміни клімату в усіх частинах світу, включаючи Україну. Наразі вітчизняні кліматологи виділяють кілька можливих сценаріїв подальшого розвитку подій. Кожен із них передбачає підвищення середньорічної температури.