RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Спрацювали без сучка і задирки: у США підняли в небо пасажирський електролітак

У США підняли в небо перший у світі повністю електричний пасажирський літак Alice - він досягнув висоти понад 1000 метрів під час 8-хвилинного польоту.

Про це повідомили в DailyMail.

Компанія Eviation Aircraft впродовж багатьох років розробляла перший літак у світі з нульовим рівнем викидів, який оснащений двома електродвигунами потужністю 640 кіловат. Alice вперше вилетів з міжнародного аеропорту у штаті Вашингтон о 7:10 ранку, пробув у небі близько 8 хвилин й успішно приземлився.

Читайте також: Заряжається 3 хвилини і працює 20 років: у США створили "вічну" батарею для електромобілів

Електролітак Alice орієнтований на ринки приміських і вантажних перевезень, тобто для рейсів на відстань від 240 до 400 км. Для контексту: стандартний рейс із Нью-Йорка до Вашингтона становить близько 330 км на літаку.

Під час першого польоту двигуни звучали набагато тихіше, ніж у реактивного літака з бензиновим двигуном, вони більше нагадували електричні газонокосарки, а сам літак створював шум, схожий на гул.

Розробники зазначили, що електролітак буде доступний у трьох різних конфігураціях: приміська на дев’ять пасажирів, представницька кабіна на шість пасажирів і версія eCargo.

Eviation, що базується в Арлінгтоні, штат Вашингтон, вже уклала угоду з DHL Express на 12 літаків Alice eCargo. Крім того, дві регіональні авіакомпанії Cape Air зі штату Массачусетс і Global Crossing Airlines зі Флориди розмістили замовлення на 75 і 50 літаків Alice відповідно.

"Сьогодні ми вступаємо в наступну еру авіації — ми успішно електрифікували небо завдяки незабутньому першому польоту Alice. Тепер люди знають, як виглядає та звучить доступна, екологічно чиста авіація вперше у вигляді повністю електричного літака з нерухомим крилом. Ця новаторська віха приведе до інновацій у екологічних авіаперевезеннях і сформує як пасажирські, так і вантажні подорожі в майбутньому", - наголосив президент і генеральний директор Eviation Грегорі Девіс.

Назвали електролітак на честь голової героїні роману Льюїса Керролла "Аліса в країні чудес". Коли компанія тільки починала свою діяльність у 2016 році, один із її співзасновників, Омер Бар-Йохай, працював, а фоном звучала пісня Jefferson Airplane White Rabbit. Він почав називати проект Alice, і назва просто прижилася.

Як відомо, цей перший короткий політ став першим у серії "початкових кроків" до отримання сертифікату від Федерального управління цивільної авіації та виходу на ринок до 2027 року.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що електролітак від Rolls-Royce став найшвидшим у світі.