RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

В Конгрес внесли законопроєкт про військову допомогу Ізраїлю без України: у Байдена виступили з заявою

Республіканська більшість Палати представників, на чолі з новообраним спікером Майком Джонсоном, внесла законопроект про виділення військової допомоги Ізраїлю на 14,3 млрд доларів, без виділення допомоги Україні. У Білому домі закликали конгресменів не політизувати інтереси національної безпеки США.

Про це повідомляє Bloomberg.

Читайте також: Не той Джонсон: чи зміниться американська підтримка України

Наголошується, що йдеться про окремий пакет допомоги Ізраїлю, який не включає гуманітарну допомогу цивільному населенню Гази та Ізраїлю, про яку просив Білий дім. Ініціатива передбачає допомогу Ізраїлю у розмірі 14,3 мільярда доларів за рахунок урізання підписаного президентом Джо Байденом Закону про зниження інфляції.

Цей пакет є однією з перших великих законодавчих ініціатив нового спікера, і він сказав журналістам, що очікує на голосування в Палаті представників у четвер. Минулого тижня Джонсон обговорив цей пакет із Джо Байденом.

Також наголошується, що підхід Джонсона посилить підтримку ізраїльського пакета серед консерваторів Палати представників, але спровокує опозицію з боку демократів, і навряд чи ця пропозиція пройде через Сенат без змін, що потенційно може стати на заваді фінансуванню. Вказується, що 14 мільярдів доларів, що їх пропонують республіканці Палати представників для Ізраїлю, відповідають рівню запиту Байдена для цієї країни. Сенат США планує провести слухання на запит адміністрації Байдена, на яких виступатимуть Державний секретар Ентоні Блінкен та Міністр оборони Ллойд Остін.

Прессекретар Білого дому Карін Жан-П'єр закликала республіканців у Палаті представників не політизувати інтереси національної безпеки, оскільки це справа приречена на провал.

"Політизація наших інтересів національної безпеки - це приречена на провал справа. Вимога компенсацій за те, щоб покрити основні потреби національної безпеки США, такі як підтримка Ізраїлю та захист України, не відповідає нормальному двопартійному процесу і може мати руйнівні наслідки для нашої безпеки", - заявила вона.

За її словами, "є тверда згода обох партій щодо того, що нашим прямим інтересам національної безпеки відповідає допомога Україні". А скорочення фінансування Податкової служби, яке пропонують республіканці, допоможе великим корпораціям уникати чесної сплати податків і призведе до збільшення бюджетного дефіциту.

Лідер республіканців у Сенаті США Мітч Макконнелл також наполягає, щоб військова допомога Україні та Ізраїлю була об'єднана в один пакет. Йому суперечить новий спікер Палати представників Майк Джонсон, який хоче розділити фінансування. Зокрема, Макконнелл стикається з невдоволенням, що росте, серед республіканців у Сенаті, які вирішують, чи варто підтримати його або ж стати на бік тих, хто хоче зміни стратегії щодо України.

У понеділок Макконнелл з'явиться разом із послом України в США Оксаною Маркаровою в Університеті Луїсвілля, щоб знову публічно зобов'язати Вашингтон захищати Київ від РФ, що є вражаючим кроком на тлі внутрішньопартійної напруги. Зазначається, що цей момент стане останньою битвою у Конгресі за допомогу Україні до президентських виборів у США.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Кандидат від Республіканської партії Дональд Трамп розглядає вихід США з НАТО у разі перемоги на президентських виборах у 2024 році.

  • Вас також може зацікавити:

Джонсон готовий допомогти Україні: прихильник Трампа озвучив умови

Одним пакетом: чому Байден записав Путіна в терористи

Сполучені Штати та Данія допоможуть Україні: що входить у нові пакети на мільйони доларів