RU  UA  EN

Четвер, 27 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Не той Джонсон: чи зміниться американська підтримка України

Майк Джонсон не такий страшний, як малюють

Майк Джонсон не такий страшний, як малюють Майк Джонсон – новий спікер Палати представників Фото: з відкритих джерел

У Сполучених Штатах завершилась епопея з обранням спікера Палати представників Конгресу США. Республіканці проголосували за кандидатуру трампіста Майка Джонсона. Чого чекати від нового спікера та чи зміниться допомога Україні - своїми думками в етері Апостроф TV поділився політолог, керівник платформи "Єдиний координаційний центр" Олег Саакян.

Рецепт успіху - це коли Джонсон плюс UK. Тоді Джонсонюк виходить. А от коли без UK, то якось Джонсон зовсім не той. Але в американському розливі Джонсон може для нас стати не таким уже й поганим варіантом.

Так, вся його біографія - це абсолютна лояльність Трампу і антиукраїнська позиція. За незалежним аналізом підтримки України американськими конгресменами він займає лідерство з кінця. Але разом з тим, коли його перед голосуванням питали щодо підтримки України, від відповів, що за підтримку як України, так і Ізраїлю і заявив, що путін має програти.

Читайте: Трамп планує вихід США з НАТО в разі перемоги в 2024 році: у Байдена відповіли

Вже після обрання, звертаючись до Байдена як до президента США, він заявив, що готовий підтримати (надання допомоги), але з певними застереженнями.

І також варто звернути увагу на заяву Байдена, яка викликає певний оптимізм. Байден заявив, що не бачить особливих проблем у тому, що саме Джонсона обрали спікером і сподівається, що все буде підтримано.

Тому можна припустити, що певні домовленості щодо голосування бюджету було досягнуто заздалегідь, а постать Джонсона стала компромісом з поміркованою частиною Республіканської партії. Адже перед цим вони блокували всіх трампівських кандидатів. Тобто цілком вірогідно, що він зараз займе позицію над битвою і буде для нас не найгіршим спікером на цей час.

Читайте: Сі збирає друзів проти Байдена: як США і Китай ділять світ

А от ціна компромісу - це насамперед може бути перегляд певних позицій бюджету, можливо роздування частини, де йдеться про американський кордон, внутрішню безпеку. Але підтримують пакет в цілому, оскільки це дуже принципово для Байдена і його виборчої кампанії - давайте не забувати, що США живуть вже виборами.

По-друге, можливо знайдено точки дотику щодо політичного майбутнього окремих постатей - хто, де і на що може розраховувати. Тому що частина - це достатньо елітні, а є люди, які вже не будуть балотуватися на наступних виборах. Відповідно вони думають про своє майбутнє і про те, де вони опиняться вже через крок.

Допомога Україні

Нам вигідно, щоб надання допомоги йшло саме пакетом. Таким чином демонструється єдність фронту, розуміння того, що є сили дестабілізації, а усі загрози для демократії і побудови світопорядку на силі права є спільними. Тому з точки зору сприйняття всередині США суспільством і елітами потрібно розглядати це як єдину проблему для зовнішніх відносин і безпеки США. Відповідно рішення цієї проблеми полягає у підтримці України, Ізраїлю, Тайваню тощо.

У пакеті йдеться не лише про Україну і Ізраїль, а й інших союзників. Просто там інші суми, бо в тих точках наразі немає гарячої війни.

Єдине, що в усіх цих кейсах тепер розмивається монополія і унікальність України, як єдиної захисниці демократії. І в цьому розрізі нам необхідно триматися пакетом, бо якщо ми з нього випадемо на сьогоднішньому етапі, то втратимо більше. А перебування у пакеті може наростити підтримку для нас. Як мінімум з'являється ефект масштабу, відповідно у оборонного лобі США з'являються додаткові аргументи для нарощення виробництва зброї і для України, і для Ізраїлю, і для інших суб'єктів.

Читайте: В Сирії атаковані бази США: Байден терміново перервав виступ

Читайте також

Жертва основного інстинкту: що буде з Трампом після вердикту суду

Незважаючи на рішення суду, Трамп і надалі може спокійно вести президентську кампанію

Між Трампом та Байденом: чого чекати Україні від виборів у США

У поглядах щодо українського питання обох претендентів на крісло президента США є нюанси

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні