RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Не тільки Каталонія: названі вогнища сепаратизму, які загрожують Європі

Каталонія, в якій на 1 жовтня заплановане проведення референдуму про відділення від Іспанії, є не єдиним регіоном в Європі з сепаратистськими настроями.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Так, шотландці знову говорять про відділення від Великобританії. Є плани стати окремою державою і у так званої Країни Басків. Каталонський референдум підтримує бельгійська Фландрія. Сепаратистські настрої є і в Баварії.

Експерти сходяться на думці, якби Каталонія отримала право провести референдум, це стало б небезпечним прецедентом.

"У випадку Каталонії, в принципі, є певні економічні причини бажати відділення від Іспанії, адже вона віддає досить високі податки іспанському уряду і має перспективи вижити як окрема країна, стати дієздатною державою", - пояснює кандидат політичних наук Олександра Ковальова, додаючи, що Іспанія не зацікавлена в відділенні такого важливого для економіки регіону.

"Для нас питання в іншому - не повинно бути порушено міжнародне право. Оскільки тоді будь-який народ в будь-якій країні може спробувати використовувати такий прецедент, щоб абсолютно самовільно, в односторонньому порядку, незалежно від законів держави, відокремитися", - зазначає Ковальова.

За її словами, тільки одиниці держав складаються з одного етносу, а практика референдумів про відділення стане порушенням принципу недоторканності кордонів і призведе до повсюдного хаосу.

Детальніше про каталонський референдум і сепаратистські настрої в Європі читайте в матеріалі "Апострофа": "В ЄС розгорається сепаратизм, Москва задоволена: в чому головна небезпека".