RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

27 березня

Всі новини

Дуда відзначився новою різкою заявою на адресу України

Президент Польщі Анджей Дуда звинуватив українців у геноциді поляків у селі Гута Пеняцька Львівської області (28 лютого 1944 року), але в той же час заявив, що Варшава прагне встановити хороші відносини з Києвом.

Про це йдеться в листі до учасників траурних заходів, які пройшли 25 лютого з нагоди 74-ї річниці трагічних подій у Гуті Пеняцькій, передає "Польське радіо".

"Ви зустрічаєтеся зараз в місці, яке 74 років тому, протягом одного дня, з великого, повного життя села, перетворилося в мертву пустку. Злочин геноциду, вчинене тут українськими солдатами і поліцейськими на службі гітлерівського Третього Рейху і українськими націоналістами призвів до знищення приблизно тисячі людей, польських мешканців Гути Пеняцькій і євреїв, і втікачів з інших місцевостей Волині і Поділля, яких вони ховали", - пише Дуда.

"Безневинна смерть, заподіяна тільки тому, що вони були поляками, лякає величезною жорстокістю", - додав він.

Дуда підкреслила, забувати про злочин у Гуті Пеняцькій не можна.

"Ми, сучасні поляки, повинні це нашим загиблим співвітчизникам. Але це також наш обов'язок щодо наших нащадків: пам'ятати і робити висновки", - зазначив президент Польщі в своєму листі.

"Пам'ять про скоєний тут різанину також зобов'язує нас підтримувати минуле на міцному фундаменті правди, а не фальші, забуття і витіснення. Ми, поляки, хочемо добрих відносин з українцями", - звернув увагу Дуда.

"Наші народи потрібні один одному, щоб обидві наші держави були сильні і безпечні. І тому нам потрібна також пам'ять і правда про те, що сталося тут 28 лютого 1944 року – щоб нічого подібного ніколи більше не повторилося і щоб наші відносини підтримувалися на міцних позиціях і взаємну довіру", - підсумував президент.

Детальніше про поточні польсько-українських відносинах читайте в матеріалі "Апостроф": Польський провал: Україна може отримати нового ворога, не вирішивши проблем з Росією