RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Скандальний "антибандерівський" закон Польщі: з'явилися перші звинувачені

У Польщі за законом про інститут національної пам'яті ("антибандерівський" закон) перше звинувачення було висунуте на адресу аргентинської газети Pagina 12.

Про це пише агентство AFP.

Даний закон передбачає до трьох років позбавлення волі за заяви про причетність поляків до злочинів, які були скоєні нацистською Німеччиною. Метою цього, як заявляється, є недопущення позначення нацистських таборів смерті на території Польщі, наприклад, Освенцим, як польських.

У п'ятницю, 2 березня, неурядова організація "Польська ліга проти дифамації" (RDI) подала позов проти аргентинської газети Pagina 12.

RDI заявила, що газета використовувала фотографію антикомуністичних польських бійців опору після Другої світової війни у статті про погром в Єдвабні в 1941 році, коли було вбито близько 300 євреїв.

RDI звинуватила Pagina 12 і її журналіста Федеріко Павловського в "діях, спрямованих на нанесення шкоди польському народу і гарної репутації польських солдатів".

Нагадаємо, довгий час вважалося, що масове вбивство євреїв у селі Єдвабні у липні 1941 року німці здійснили, але пізніше з'ясувалося, що серед погромників в основному були поляки.

У 70-ту річницю погрому в Єдвабні тодішній польський президент Броніслав Коморовський приніс вибачення єврейського народу.

Детальніше про польському законі про інститут національної пам'яті читайте в матеріалі "Апостроф": Боротьба з "бандерівською ідеологією": у Польщі розповіли, як насправді ставляться до цього