RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Відсидить від дзвінка до дзвінка: чеський суд відхилив апеляцію найманця, котрий воював на Донбасі

33-річний Мартін Кантор був визнаний Вищим судом Праги винним в скоєнні терористичних атак на території України. Кантора переслідують як втікача. Його адвокат не оскаржив вирок Празького міського суду в червні цього року. Кантор став сержантом в "армії" самопроголошеної Луганської Народної Республіки і брав участь в бойових діях проти української армії.

Про це повідомило чеське видання Novinky.

"Фактичні висновки суду першої інстанції абсолютно вірні і повні. Основні факти, на яких суд засновує свої висновки, були доведені", - заявив голова Сенату Іржі Лненічка і відхилив апеляцію адвоката Кантора.

За словами Лненічки, було доведено, що Кантор відправляв електронні листи, SMS-повідомлення та фотографії описуючи, що він робить в Україні, і чому він там знаходиться.

"Ми вважаємо, що було доведено, що обвинувачений дійсно знаходьвся в приміщенні, де він робив фотографії", - сказав суддя.

"Можливо, цей вердикт відлякає подібних авантюристів від участі в подібних заходах", - уклав Лненічка.

У 2015 році Кантор прилетів з Праги через Ростов-на-Дону на Донбас, де пройшов навчання і став снайпером в "армії" самопроголошеної Луганської Народної Республіки.

Він служив в якості снайпера і був членом аварійно-розвідувального підрозділу. "У складі розвідувально-диверсійної групи він особисто поставив міни в районі лінії розмежування", - сказав прокурор Мартін Білі.

Суд покладався в основному на непрямі докази, якими були листування Кантора через електронну пошту зі знайомими і їхні подальші свідчення в суді.

"Усі висновки були зроблені тільки на підставі непрямих доказів", - заявив в середу адвокат Кантора Віт Токарскі.

Раніше ми також повідомляли про те, що в Києві зловили бойовика ДНР, підозрюваного у вбивстві українських військових.