RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Макрон зазнав поразки на виборах до парламенту: йому загрожує п'ятирічний глухий кут

Коаліція президента Франції Емманюеля Макрона не набрала достатню кількість голосів на парламентських виборах після того, як Макрона нещодавно переобрали на посаду очільника держави. Результати не дозволяють сформувати абсолютну більшість у Національній асамблеї.

Про це повідомили в європейському виданні Politico.

Центриський альянс Макрона "Ensemble" (переклад: "Разом") не набрав абсолютної більшості у другому турі парламентських виборів та отримав 245 місць у порівнянні з 345 у попередній палаті. Така кількість недостатня, щоб продовжувати свою програму реформ, за які тепер доведеться боротися, оскільки найбільшого успіху досягли ультраліві та ультраправі суперники.

Виборці масово виступили на підтримку ультраправого Національного об'єднання та лівої коаліції NUPES, позбавивши президента Макрона правлячої більшості. Однак коаліція партій французького президента виступала з альянсом NUPES, що викликало занепокоєння в "Ensemble", а популярність Макрона впала.

Варто зауважити, що подібної ситуації з недобором неоюхідної кількості місць для правлячої більшості не було з 1980-тих років. 245 місць для центриського альянсу Макрона "Ensemble" гарантує найбільшу групу в парламенті, однак це набагато нижче порогу в 289 місць, необхідних для правлячої більшості.

У зв'язку з цим французький парламент фактично паралізує, і Макрону буде важко прийняти будь-який закон, включаючи його реформи.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Франція наростила купівлю газу з Росії із початку повномасштабної російсько-української війни. Французького президента Еммануеля Макрона звинувачують у зраді України.