RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Чи стане в'їзд до ЄС для українців платним: в МЗС дали ексклюзивний коментар

Європейська інформаційна система авторизації подорожей (ETIAS), що передбачає нові правила в’їзду на територію Європейського Союзу для громадян країн, які мають безвізовий режим з ЄС, в тому числі для громадян України, не буде запроваджена у 2024 році, як це планувалося раніше.

Про це йдеться у відповіді українського МЗС на офіційний запит "Апострофа".

Читайте: Платний в'їзд до Європи для українців: у ЄС ухвалили важливе рішення

"За інформацією ЄС, запровадження системи ETIAS, ймовірно, буде відкладено до 2025 року у зв’язку з непередбаченими технічними питаннями, а також проведенням Олімпійських ігор в Парижі в 2024 році, - йдеться у відповіді МЗС. - ETIAS включає складну систему для обробки заявок безвізових мандрівників. Технічні проблеми, зокрема збоїв у програмному забезпеченні, та проблеми з інтеграцією даних, уповільнили процес розробки. Олімпійські ігри в Парижі, заплановані на 2024 рік, також відграють значну роль у затримці впровадження ETIAS. Підготовка до події використовує всі ресурси, що, в свою чергу, безпосередньо сповільнює процес впровадження ETIAS".

В міністерстві нагадали, що ініціатива щодо створення ETIAS виникла ще у 2016 році у рамках підготовки Європейською комісією пропозицій щодо удосконалення управління кордонами та посилення безпеки на зовнішніх кордонах шляхом запровадження нових інформаційних систем.

"Важливо розуміти, що ETIAS не є аналогом візової системи", - підкреслили при цьому в МЗС.

Там додали, що подавати заявки через систему ETIAS перед поїздкою до Євросоюзу після її запровадження матимуть громадяни 59 держав світу, в тому числі США, Канади, Австралії, Великої Британії і, звичайно, України.

Авторизація у системі ETIAS буде дійсна протягом трьох років з моменту отримання або до завершення терміну дії проїзного документа. Тобто перед кожною поїздкою в країни ЄС не треба буде реєструватися окремо.

Від себе зазначимо, що ця послуга буде платною і коштуватиме 7 євро.

Нагадаємо, що дозвіл ETIAS стосується безвізових мандрівників, які в’їжджають у будь-яку з 27 країн Шенгенської угоди, Болгарію, Румунію або Кіпр.

  • Вас може зацікавити:

ЄС готує довгострокові гарантії безпеки для України: деталі візиту Борреля в Київ

Сім країн Європи замовили снаряди для України: який механізм використовувався

Можуть виникнути проблеми: коли Україна може отримати "зелене світло" для переговорів про членство в ЄС