RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Австрія відмовила в екстрадиції екс-голови НБУ Кирила Шевченка, який заявив про політичне переслідування - ЗМІ

Австрійські суди відхилили запит української влади про екстрадицію Кирила Шевченка, колишнього голови НБУ, якого наприкінці жовтня 2022 року НАБУ оголосило в розшук.

Про це повідомляють Українські новини з посиланням на австрійське видання Der Standard.

Сам Шевченко називає це "класичним політичним переслідуванням". Як основну причину він називає свою незговірливість на посаді голови Нацбанку та помсту влади за його відмову проводити емісію гривні та знизити облікову ставку в перший рік війни.

"Коли після початку війни необхідно було поповнювати державний бюджет, адміністрація президента Володимира Зеленського чинила на нього тиск, щоб він знизив ключову відсоткову ставку і провів емісію гривні. Шевченко відмовився, щоб ще більше не розпалювати нестримну інфляцію і не сприяти подальшій девальвації української валюти, що слабшає", - Der Standard.

Саме рішення Шевченка в монетарній політиці на посаді голови Центробанку могли утримати фінансову систему країни, що воює, і дозволити через рік після його відставки зберігати інфляцію на рівні 5% річних.

У публікації наголошується, що перед тим, як Шевченко обійняв посаду голови Нацбанку, він пройшов повну перевірку. Однак коли опонентам знадобилося позбутися його, вони "розкопали стару справу і відновили її", попри те, що розслідування у цій справі було офіційно закрито через відсутність складу злочину. Висунуті звинувачення Шевченко вважає сфабрикованими. Журналісти зазначають, що склад групи прокурорів у справі було змінено за тиждень до винесення підозри.

Ексглава НБУ впевнений, що у разі повернення в Україну йому не варто сподіватися на справедливий судовий процес, враховуючи, що всі клопотання щодо його захисту – понад 50 прохань – були відхилені судом. У тому числі було порушено такі базові права як клопотання бути допитаним або брати участь у засіданнях суду онлайн. Кирило Шевченко розраховує на позицію австрійської влади з огляду на порушення його прав на справедливий суд та звіт неурядової організації "Харківська правозахисна група", яка оприлюднила докази політичного переслідування у його справі.

НАБУ відмовилося від коментаря австрійському виданню: "Der Standard не отримав відповіді від українського антикорупційного відомства", - наголошується у публікації.