RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Бундестаг вкотре провалив голосування щодо ракет Taurus: чому Шольц проти передачі

У Бундестазі ФРН вчергове не підтримали подання демократичної опозиційної фракції ХДС/ХСС про передачу Україні авіаційних крилатих ракет великої дальності Taurus. Зокрема, "проти" передачі виступив Шольц, який вважає це втягненням Німеччини у війну з РФ.

Про це розповів провідний член комітету з питань оборони німецького Бундестагу Александер Мюллер, передає Euractiv.

Поіменне голосування проводилося не за ініціативою опозиції, а відповідно до рекомендацій Комітету Бундестагу з закордонних справ, який рекомендував відхилити пропозицію.

За це проголосували 495 депутатів, проти - 190, а 5 утрималися.

Перед голосуванням відбулися півторагодинні дебати, ініційовані консервативною опозицією, щодо пропозиції "Послідовно продовжувати підтримку України - прийняти рішення про доставлення крилатих ракет "Taurus"".

У своїх виступах депутати, навіть з партій"Зелених" і лібералів, які входять до правлячої коаліції, переважно висловлювали підтримку ідеї надання Україні далекобійних ракет. Проте під час голосування ці дві партії були змушені дотримуватися так званої, "коаліційної" дисципліни й голосувати разом з Соціал-демократичною партією "проти".

Читайте також: Без ракет Taurus: Німеччина передала Україні новий пакет озброєння

Як завжди, проти ініціативи виступили право-популістська партія "Альтернатива для Німеччини" та Ліві, які постійно закликають до припинення будь-яких постачання зброї Україні, вважаючи, що це відкриє шлях до мирних переговорів. Партії демократичного центру - як коаліція, так і опозиція - підкреслювали, що внутрішньополітичні конфлікти грають на руку російській пропаганді та самому Путіну, який намагається насіяти розбрат у західних демократіях та посилити розбіжності, використовуючи тему допомоги Україні.

Окрім цього, напередодні в Бундестазі, 13 березня канцлер Олаф Шольц, що є членом СДПН, категорично відкинув можливість передачі Україні цих збройних систем та звинуватив опозиційних депутатів в "інструменталізації теми Taurus".

Деякі аналітики вважають, що істинні причини блокування Олафом Шольцом передачу Україні ракет "Taurus", не розголошуються, проте публічно він стверджує, що таке рішення обумовлене небажанням "залучати німецьких солдатів" до конфлікту з РФ.

"Є одна або дві речі, які не можна обговорювати публічно, які справедливо змушують його (Шольца – ред.) вагатися", - наголосив провідний член комітету з питань оборони німецького Бундестагу Александер Мюллер.

Згідно з інформацією видання, під час виступу в Бундестазі 13 березня Шольц звинуватив опозиційних депутатів у "інструменталізації теми Taurus", попри те, що вони добре усвідомлюють, що інформація про справжні причини залишається конфіденційною.

Раніше ми писали, чому Олаф Шольц не хоче передавати ракети Taurus Україні.

  • Вас також може зацікавити :

Зеленський і Шольц підписали важливу угоду про безпеку України

Україна отримала найновіші німецькі системи ППО Skynex: фото, відео та особливости

Україна отримає все для перемоги: польський політик дав обнадійливий прогноз щодо війни