RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Грузію хочуть позбавити статусу кандидата в ЄС: в чому провинилась країна

Понад 30 євродепутатів написали листа голові дипломатії ЄС Жозепу Боррелю з вимогою призупинити статус кандидата для Грузії через ухвалення закону про іноагентів у парламенті.

Про це повідомляється на сайті Європарламенту.

Читайте також: Майдан в Грузії: силовики застосували водомети і сльозогінний газ проти протестувальників. Фото і відео

"Недемократична поведінка грузинської влади, що продовжується, зокрема їх агресивність у просуванні "російського" закону про іноземних агентів, глушіння і застосування сили проти мирних демонстрантів, перейшла всі кордони", - зазначають автори.

При цьому наголошується, що така поведінка ще більше посилила напруженість і поляризацію в грузинській політиці та суспільстві, що йде всупереч із дев'ятьма кроками, які грузинський уряд взяв на себе, коли країні надали статус кандидата в члени ЄС і не можуть більше ігноруватися Європейським союзом.

"Ми закликаємо вас зайняти тверду позицію та вжити наступних заходів, які стануть чітким сигналом для грузинської влади", - йдеться у листі.

Євродепутати наголосили, що поведінка грузинської влади та провідної партії "Грузинська мрія" суперечить зобов'язанням країни-кандидата до членів ЄС.

"Тому статус кандидата має бути припинений без подальшого прогресу у процесі вступу до ЄС", - йдеться в документі.

Крім цього, депутати закликають:

  • переглянути фінансування ЄС державного бюджету Грузії та урядових програм;
  • негайно провести проміжну оцінку прогресу Грузії у виконанні дев'яти кроків, викладених у рекомендації Єврокомісії.

Серед авторів листа Пятрас Ауштрявічюс (Литва), Віола фон Крамон-Таубадель (Німеччина), Гі Вергофстадт (Бельгія), Сандра Калнієте (Латвія) та ще 27 євродепутатів.

Нагадаємо, що правляча партія "Грузинська мрія" почала просувати в парламенті законопроект про "іноземних агентів". Законопроект передбачає вплив влади на компанії, які отримують іноземне фінансування, що суперечить демократичним принципам. 1 травня парламент Грузії ухвалив у другому читанні законопроект "про іноземних агентів". Після цього у Тбілісі почалися масові протести, і поліція кілька разів розганяла демонстрантів.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що парламент Грузії проголосував за скандальний закон"про іноагентів",який підняв людей на масові протести.

  • Вас також може зацікавити:

У Тбілісі відбулися сутички силовиків із противниками "російського закону" про "іноагентів": відео

Чому протести в Грузії важливі для Путіна: думка експерта

Грузія за крок до ухвалення закону про "іноагентів": які наслідки загрожують країні