RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Професор вказав на кричуще невігластво речника МЗС Росії

Грузинський історик і публіцист, професор Державного університету Ілії Олег Панфілов прокоментував зухвалу поведінку спікера МЗС Росії Марії Захарової, яка на прийомі для журналістів в Сочі станцювала "Калинку".

Про це він написав у своїй колонці на сайті "Крим.Реалії".

"Шедевром російської дипломатії без сумніву можна назвати виконання Захарової в Сочі перед початком саміту Росія-АСЕАН танцю "Калинка-малинка", який, як видається, має продемонструвати російському народу, як треба любити рідний фольклор. Одна невдача – пісня та під її мелодію танець до народу має дуже опосередковане відношення: сама пісня була написана в 1860 році Іваном Ларіоновим, жителем Саратовської губернії. А кренделі колінами і притопування, які Захарова демонструвала перед публікою – всього лише плід фантазії сучасних хореографів. З великою натяжкою танець Захарової можна назвати стрип-шоу, враховуючи, що роздягатися перед учасниками країн АСЕАН не можна – там є мусульмани, вони не так зрозуміють таку відкритість російської влади. А пальмову олію вони і так будуть поставляти в Росію, без зізнань Захарової", - зазначив професор.

"Іскрометна, єхидна, завжди незачесана, але по-особливому яскрава, як доярка, яка тільки що видавила по 5 літрів молока з кожного вимені, потім струснула рідкісною копицею та видала десятиповерховий, з викрутасами мат, від якого навіть у Путіна стався б правець. У мене таке відчуття склалося, що Захарова з'явилася як говоряща фізіономія не просто так – для російської влади, яка потрапила в складну міжнародну ситуацію, потрібна була саме така – щоб хамити, говорити дурниці, демонструвати огидною англійськоюта витанцьовувати нібито народні танці перед іноземними журналістами", - зазначив Панфілов.

Він нагадав, що Захарова був призначений на свою публічну посаду 10 серпня 2015 року, пройшовши "славний шлях від номенклатурної сім'ї штатного сходознавця-батька до департаменту інформації та друку".

"У Росії за 16 років сляпана шикарна влада однодумців – президент говорить на фєні, прем'єр-міністр, коли він не президент, мовчки киває головою, голова Держдуми лякає населення "піндосами", а голова МЗС – відверто всіх посилає. Іноді він втомлюється, його місце займає Марія Захарова... В принципі, це зрозуміло – вона звідти, з совка. Звідти ж і стиль публічного спілкування, настільки запам'ятовується після проникливих передач "Міжнародної панорами" і світочів радянської пропаганди – Фаріда Сейфуль-Мулюкова, Валентина Зоріна, Генріха Боровика, Олександра Бовіна та кількох інших, єхидно вбивавших відточеними фразами гнів у мозок радянських людей", - написав професор.

Він також прокоментував жарт Захарової про перейменування Дніпропетровська.

"З останніх шедеврів Захарової запам'ятався лінгвістичний. Після перейменування міста Дніпропетровськ, названого на честь більшовика Петровського, в Дніпро, у Захарової заіскрився розум, і вона видала гідний думки Путіна перл: "Після таких рішень, які абсолютно відірвані від історичних реалій, я, чесно кажучи, почала переживати за можливе скорочення та інших назв таких міст, як Херсон, Запоріжжя". Що вона мала на увазі, не зрозуміло, але таких скорочень та окремих складів в українській мові немає. Скоротити звичайно можна, але все одно виходить російський мат.

І навпаки, в Росії і скорочувати нічого не треба, якщо назви говорять самі за себе – Лохово, Драченино, Вагіна, Вата, Дно, Убытьдур, Торчилово, Лобок, Козюльки, Хренище. У Підмосков'ї досі стоять села Бухловка, Пьянкино і Блядищево, Козли і Мошонка, в Калузькій області – Дешевки, а в Кемеровській – Козявкино і Старі Черв'яки. У Ульяновської області є село Мусорка, в Пермській – Чуваки, в Челябінській – Голодранкино, в Тамбовській – Відхоже, у Білгородській – Муходоево, у Вологодській – Велике Бухалово, село Писькино Івановської області. Сіл з назвою Хреново в Росії цілих сім.

Топоніміка Росії – взагалі калейдоскоп різних мов, починаючи з тюркських, закінчуючи матюками. Якщо Захарова не знає про це, то гріш їй ціна в базарний день – вона ж представляє "велику державу", а бреше, як спікер африканського вождя племені. Можна звичайно скоротити назви Херсон та Запоріжжя, але це вже будуть не українські слова, а російські. Ну немає в українській мові слова "рожа", тільки штучній мові під назвою "російська". У ній багато різноманітних обертів, багато матюків, величезна кількість жаргону та сленгу", - зазначив професор.

"Вона споконвічно російська, прямо ось звідти, зі смоленських боліт, з сибірської тайги, з полум'я бурятських пожеж, з безодні омських паводків, з калюж тверській бруду. Вона зовсім не може бути іншою. Ввічливість і інтелект – не російське", - написав Панфілов.

Як повідомляв "Апостроф", в мережі визначили найкращу видеопародию, створену на основі ролика з танцем Захарової.