RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Вбивство Шеремета: у РФ назвали дві нестандартні версії

У фонді "Відкрита Росія", засновником якого є екс-голова ЮКОСу, російський опозиціонер Михайло Ходорковський, висунули дві нестандартні версії вбивства журналіста Павла Шеремета.

На сайті фонду висловлюються припущення щодо "новоросійського" сліду і версія причетності до вбивства влади Білорусі.

Зазначимо, що раніше в СБУ заявили, що розглядають шість версій смерті Шеремета, але публічно назвали тільки чотири: професійна діяльність, особисті мотиви, російський слід і замах на Олену Притулу, одного із засновників "Української правди" і цивільну дружину загиблого журналіста.

У "Відкритій Росії" зазначили, що ймовірність "новоросійського" сліду не можна ігнорувати, оскільки Шеремет був ненависний прихильникам "російського миру" не тільки через свою проукраїнську позицію, яку він займав в останні роки, а й через демократичні погляди, яких дотримувався з часів роботи в Білорусі.

"Для російських "державників" Шеремет — це ворог з 1990-х", - зазначили у Ходорковського.

Щодо причетності білоруських спецслужб або "чорних ескадронів" президента Білорусі Олександра Лукашенка до вбивства журналіста, звертається увага, що цю версію можна було б вважати абсолютно надуманою і дрімучо-конспірологічною, якби не одна деталь.

"Саме 20 липня, в день вбивства Шеремета, виповнюється 22 роки відтоді, як Лукашенко став президентом Білорусі. Це може бути збігом, може бути частиною злочинного "креативу" виконавців, які до Білорусі жодного відношення не мають. Але все ж така деталь насторожує, тому поставимося до білоруської версії трохи уважніше. Шеремет називав Лукашенко своїм особистим ворогом. І на думку його колег, так воно і було. У 1990-ті роки незалежна журналістська позиція Шеремета обернулася для нього майже тримісячних тюремним ув'язненням, після чого він змушений був перенести свою професійну діяльність у Росію", - зазначили у "Відкритій Росії".

Також у фонді нагадали про зникнення в Мінську в 2000 році журналіста Дмитра Завадського, у вбивстві якого багато хто підозрює керівництво Білорусі.

"7 липня 2000 року журналіст Дмитро Завадський поїхав зустрічати в аеропорт Павла Шеремета, який повертався з Москви. Більше Завадського ніхто не бачив. Після зникнення Завадського Шеремет дав свідчення проти кількох високопоставлених білоруських силовиків. Павло Шеремет зняв фільм-розслідування "Дике полювання" (2000) і "Дике полювання 2" (2002), присвячені політичним викраданням у Білорусі. Обидва фільми не були показані на білоруському телебаченні — за хвилину до ефіру Перший канал був відключений у Білорусі.

У 2005 році Шеремет заснував незалежний інтернет-портал "Білоруський партизан", який став одним з найбільш відвідуваних у країні. Творця аналогічного порталу "Хартія'97" Олега Бебеніна в 2010 році було знайдено повішеним. Прокуратура припинила перевірку по цій справі через кілька місяців, незважаючи на наявність відкритих питань (відсутність передсмертної записки, побої на тілі Бебеніна) та вимоги Комітету захисту журналістів. Колеги і близькі журналіста наполягають, що це було вбивство.

Конфлікт з режимом Лукашенка — найдраматичніша сторона життя Павла Шеремета. Але послаблює "білоруську версію" злочину те, що Лукашенко дорожить своїм збереженим впливом в Україні, своєю роллю посередника між Україною і Росією і навряд чи буде ставити геополітичні вигоди під загрозу спецслужбистськими авантюрами", - зазначили у Ходорковського.

Як повідомляв "Апостроф", співробітник Головного розвідувального управління Генштабу ЗС РФ, який особисто знав Шеремета, на умовах анонімності розповів, що вбивство журналіста в Києві було скоєно не просто "народними месниками", а професіоналами.