RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Друга річниця вбивства Нємцова: що відомо про розслідування у справі

27 лютого виповнюється два роки з дня вбивства відомого російського опозиційного політика Бориса Нємцова. Після довгого часу злочинці так і не засуджені, замовник не знайдений, а причини вбивства так і не встановлені.

Фото: pinterest.com

Політик був убитий пізно ввечері 27 лютого 2015 року, коли йшов зі своєю подругою Ганною Дурицькою по Великому Москворецькому мосту. Вбивці підійшли зі спини, зробили шість пострілів у спину політика і втекли на автомобілі.

Фото: rbc.ru

Подія викликала бурхливу реакцію не тільки в РФ, але і за кордоном. Із заявами за даним фактом виступили лідери європейських країн, США та керівники міжнародних організацій. Європарламент прийняв спеціальну резолюцію, в якій назвали вбивство Нємцова "найгучнішим політичним вбивством в новітній історії Росії".

З засудженням і жалем з приводу того, що сталося виступили російські чиновники і політики, в тому числі і президент РФ Володимир Путін. Тоді він назвав вбивство замовним і провокаційним та доручив силовикам створити спеціальну слідчу групу.

За фактом вбивства Слідчий Комітет РФ відкрив кримінальну справу за кількома пунктами ч. 2 ст. 105 КК (вбивство за наймом, за попередньою змовою групою осіб) та ст. 222 КК РФ (незаконний оборот зброї).

Протягом двох днів, 7 та 8 березня, були затримані п'ятеро підозрюваних у скоєнні злочину - Анзор і Шадід Губашеви, Заур Дадаєв, Хамзат Бахаєв і Тамерлан Эскерханов. Ще один ймовірний спільник – Беслан Шаманов – підірвав себе під час затримання в Грозному.

Слідство вважає передбачуваним убивцею Нємцова Дадаєва. Эскерханова звинувачують у стеженні за політиком, а Бахаєв ймовірно постачав угрупованню інформацію і повинен був їх сховати після вчинення злочину. Інформація про роль братів Губашевих не розкривається.

Спочатку Дадаєв дав свідчення проти себе, але потім відмовився від них, сказавши, що визнав провину під тортурами. Єдиним, хто підтвердив свідчення виявився Шадід Губашев.

Результати проведених експертиз довели пряму причетність Дадаєва до вбивства Нємцова.

Замовником вбивства звинувачення назвало Руслана Мухудинова. Він був особистим водієм заступника командира чеченського батальйону "Північ" Руслана Геремеєва. Сам Геремеєв є родичем близьких до глави Чечні людей. Соратники Нємцова говорили про можливу причетність Рамзана Кадирова до вбивства. Адвокати просили викликати його в суд, але їм було відмовлено в проханні.

При цьому Кадиров заявляв, що не вірить у винуватість затриманих чеченців і вважає, що сліди злочину треба шукати в Україні та СБУ. З подібною заявою до генпрокурора РФ звертався депутат Держдуми від Чечні Магомед Вахаев.

Точна причина вбивства Нємцова досі так і не встановлена. За одними даними це було пов'язано з позицією політика з приводу теракту в редакції журналу Charlie Hebdo. За іншими відомостями – корисливі мотиви. Нібито за вбивство злочинцям пообіцяли 15 мільйонів рублів.

Також до цих пір так і не було знайдено зброю, з якої вбили Нємцова. У перших свідченнях Дадаєв говорив, що це був пістолет Макарова з глушником, проте в обвинувальному висновку йдеться про невстановленому зброю.

На даний момент слідство по справі триває. Підсудним продовжено термін утримання під вартою до 30 березня 2017 року. Ймовірний замовник та організатор убивства Мухудинов знаходиться в міжнародний розшуку.

Як повідомляв "Апостроф", 26 лютого в різних містах РФ пройшли акції пам'яті опозиціонера Бориса Нємцова.