RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Журналістка описала механізм роботи путінської пропаганди в Балтії

Автор розслідувань центру Re:Baltica, латвійська журналістка Інга Сприньге на прикладі сайтів Rubaltic.ru, "Спутник" та Baltnews описала механізм роботи кремлівської пропаганди в країнах Балтії.

Про це вона повідомила в інтерв'ю "Радио Свобода".

Так, сайт Baltnews схожий на європейське ЗМІ і рідко пише про політику, але іноді там з'являються статті радикально налаштованих проросійських активістів. Сприньге вважає, що подібні ресурси створюються для того, щоб в один момент запустити якийсь потрібні Кремлю меседж.

Щодо Rubaltic, журналістка зазначила, що одну з статей на цьому сайті за три дні розмістили 37 інших незначних ресурсів.

"Вони просто засмічують інтернет, і коли ти захочеш дізнатися, чи правда це чи ні, ти підеш в Гугл, напишеш ключове слово, і з'являться 37 веб-сайтів, які скажуть тобі: так, це правда. Людям дуже важко в цьому розібратися", - говорить Сприньге.

Крім цього, ресурс Rubaltic проводить тренінги, на які збирають молодь з країн Балтії і колишнього СРСР. Так, одним із лекторів на даних заходах був польський політик Матеуш Піскорський, якого затримали в Польщі за звинуваченням у шпигунстві на користь РФ.

Інга Сприньге зазначила, що співробітники зазначених ЗМІ вважають, що займаються класичною журналістикою і аналітикою.

"Вони називають це коментарями, але там безліч невірних фактів. Важко сказати, що це фейкові новини, тому що вони дуже рідко бувають повністю вигаданими. Але часто вони так закручені, що там залишається тільки половина правди", - наголосила журналістка.

Як повідомляв "Апостроф", в США вказали на активне маніпулювання Росією громадською думкою жителів Криму через соцмережі при окупації півострова.