RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Російський соціолог описав основні сценарії повалення Путіна

Російський соціолог Ігор Эйдман перерахував п'ять сценаріїв повалення режиму президента Росії Володимира Путіна.

Про це він написав у своєму блозі на сайті "Обозреватель".

Перший спосіб соціолог назвав "Бункер". За цим сценарієм Путіна повинні помістити в повну міжнародну ізоляцію. Соціолог зазначає, що світові лідери показали неготовність до серйозного протистояння з путінським режимом і вважає, що ситуацію може змінити тільки відкритий напад Росії на НАТО.

"Але, на щастя для людства, російський диктатор, незважаючи на очевидну психічну неадекватність, все-таки не самогубець і не такий божевільний, щоб почати глобальну війну", - зазначає Эйдман.

Спосіб "Табакерка" полягає в змові еліт. Проте такий сценарій розвитку подій соціолог вважає малоймовірним. "Путін — запорука стабільності режиму, гарант безкарного кримінального збагачення правлячої еліти. Ніхто в "братві" зараз не піде проти свого "пахана", - пояснює він.

Третій сценарій – "Перебудова". Эйдман вважає, що для Путіна і силовиків з його оточення немає нічого страшнішого, ніж горбачовська "перебудова". В результаті неї силовики втратили статус і навряд чи підуть на повторення подій. "А головне, путінська олігархія не може не розуміти, що її режим, як і радянський, тримається на насильстві. Будь-яка його лібералізація неминуче призведе до краху", - каже соціолог.

Ще один сценарій – "Круглий стіл". За словами Эйдмана, російська опозиція має надію на те, що рано чи пізно влада сяде з ними за стіл переговорів. При цьому зазначає, що не може уявити ситуацію, коли Путін піде на такий крок.

"У влади в країні люди з кастової злодійською (або близької їй чекістською) психологією. Вони вважають себе "вищою мастю". А опозиціонери для них (як і всі люди не з їх середовища) — лохи, придатні тільки для того, щоб їх пресувати і обманювати. Правлячим злодіям, грубо кажучи, западло буде сісти з цими "лохами" за "круглий стіл", - пише Эйдман.

П'ятий сценарій – "Лютий". У цьому випадку причиною повалення режиму має стати народне невдоволення. При цьому соціолог вважає цілком можливим такий варіант в Росії. Про це свідчать численні антикорупційні мітинги, які пройшли в різних містах Росії.

"Більше того, така ситуація можливо (як це було в 1917 році) вплине і на поведінку рядового складу силових структур, які тихо ненавидить своє зажравшееся начальство. У цьому разі влада не зможе ефективно придушувати протести", - зазначає Эйдман. При цьому додає, що шанси на подібний розвиток подій є і при певному збігу обставин Росія може отримати шанс на революцію.

Як повідомляв "Апостроф", відома журналістка вказала на тривожний для Путіна момент.