RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

​Дивовижно соромно: журналістка з РФ розповіла, як в Україні її вразив стенд із загиблими в АТО

Відома російська журналістка Євгенія Альбац розповіла, що під час відвідин державного архіву в Хмельницькому їй стало дуже соромно, коли побачила стенд з іменами загиблих на Донбасі.

"Стоять портрети молодих людей, 10 або 11 портретів, загиблі на Донбасі. І вона (жінка, яка показувала їй синагогу в м. Славута Хмельницької області - ред.) Мені каже:« Як матерям було важко їх ростити в 90-е. ви собі не уявляєте, що тут було. І тепер вони загинули. Ось, за що? Невже, ви, дійсно, думаєте, що ми їмо дітей? ", - розповіла Альбац в ефірі радіостанції" Ехо Москви ".

"І мені було так соромно. А потім в Хмельницькому обласному державному архіві, де я прийшла дивитися раввінські книги, там перед читальним залом стенд, ну, як мінімум 100 прізвищ. І все: "Загинув, Авдіївка", "Загинув, Донецький аеропорт", "Загинув, Горлівка", "Загинув від ран, Київський госпіталь" і так далі, і так далі, і так далі. і відчуття такого жахливого сорому за те, що робить твоя влада, і за те, що мільйони моїх співгромадян підтримують цей кошмар", - поділилася журналістка.

На уточнююче запитання ведучого, покладають українці відповідальність за вбивства на Донбасі на владу РФ, Альбац сказала: "Так, звичайно. Там, власне, питання навіть немає. Вони, адже, добре це ... Знаєте, зомбоящик може розповідати все, що завгодно, але про те, що це російська агресія навіть сумнівів ніяких немає".

Журналістка також згадала, що до початку агресії Росії проти України для багатьох українців Володимир Путін був улюбленцем: "І ось це ще одна цікава річ. Путін був таким там улюбленцем, мачо (це мені один чоловік розповідав). Такий ... Ось, всі говорили: «Ось дивіться, у росіян який президент". Все. Ось це закінчилося. Абсолютне розчарування. Вони перестали дивитися російські канали. Захопленість російським президентом зовсім закінчилася".

"Це не означає, що вони люблять своїх. Ще раз повторюю, я не зустріла жодного, хто б добре говорив про владу. Жодної людини я не зустріла. А я розмовляла з дуже і дуже багатьма. Але якщо якась була ось то, що називається soft power у Путіна, в Україні все, вона закінчилася. Її немає взагалі. взагалі просто немає", - пояснює Альбац.

"У них ще, знаєте, колосальна у тих, з ким я говорила, образа. Ось, я вам кажу, ось це питання "А ви не боялися сюди приїжджати? І що, ви, дійсно, думаєте, що ми їмо дітей і ми всі фашисти?" - у них якийсь, знаєте ... Вони глибоко ображені тим, що про них так думають", - додала вона.

"Але ось цей сором ... Я добре пам'ятаю, як я переживала це почуття сорому на місці розстрілів Ковновського гетто - це містечко Каунас в Литві - де з одного боку музей Голокосту, а з іншого боку був побудований в 90-х музей окупації Литви. І , ось, я йшла по цьому музею і дивилася картинки, читала про те, скільки сотень тисяч людей відправляли в Сибір (литовців). Ні в якому разі не тільки поплічників фашистів, хоча їх було досить там. скільки розстрілювали, як розкуркулювали і так далі. і, ось, у мене було таке відчуття жахливого сорому. Я розуміла, що ми всі кати і жертви. І, ось, те ж саме, звичайно, зараз в Україні. І мені так ніяково перед ними", - резюмувала Альбац.

Нагадаємо, під час відвідин України Альбац написала в Facebook пост про те, що українці нібито не розуміють, з ким воюють на Донбасі. Це викликало хвилю обурення в мережі.