RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Перехід до "м'якого" тоталітаризму: письменник Акунін докладно проаналізував зміни в Росії при Путіні

Відомий російський письменник Борис Акунін відзначає серйозні зміни в Росії за роки керування країною Володимиром Путіним.

Події він проаналізував в інтерв'ю сайту "Открытая Россия".

На думку письменника, історію минулих десяти років можна порівняти зі спуском по сходах.

"Якщо озирнутися назад і нагору, на майданчик, де російське суспільство знаходилося в 1999 році, просто дух захоплює. Це була зовсім, зовсім інша країна — так, дикувата, погано влаштована, але вільна, майже демократична", - говорить Акунін.

При цьому додає, що вибори президента були не зовсім чесними, але місцеві керівники обиралися більш-менш по-справжньому. У ті роки не існувало контролю над пресою, а незалежність суду визначалася порядністю тільки судді. Проте з приходом Путіна, за словами письменника, почався рух по сходах вниз і кожен рух означав перехід в іншу політичну систему.

"Давайте згадаємо, що це були за щаблі.

В 2000-2001 році, з розгромом НТВ, видихалася свобода преси.

У 2003 на справі ЮКОСа присмирнів великий бізнес, і це б ще нічого, але заразом випарувалася незалежність суду.

У 2004 році регіони втратили право обирати губернаторів — скінчився федералізм і встановилася авторитарна "москвократія".

В 2008 році з "рокіровкою" стало зрозуміло, що режим Путіна націлився на довічність. Влада остаточно стала незмінною.

У 2012 році, з 6 травня, авторитарна держава стало ще і поліцейською. З тих пір основним методом дискусії з опозицією є державне насильство.

У березні 2014 року країна подолала ще одну важливу сходинку: взяла курс на самоізоляцію, яка необхідна кожній довічній диктатури", - перераховує Акунін.

У цьому контексті він вважає, що наступним етапом стане перехід від авторитарної поліцейської держави до "м'якої" тоталітарної. І вказує на суттєву різницю між режимами.

"При авторитаризмі карається протест; при тоталітаризмі — непідтримка", - говорить Акунін, припускаючи, що арешт режисера Кирила Серебренікова міг статися через те, що він не підтримував режим.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Акунін вказав на головну проблему росіян.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: СвітЕкс-СРСР