RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Не готова до бою з рівним супротивником: у США розповіли про реальну міць армії Путіна

Росія має намір використовувати свої війська, насамперед, для захисту власної території і розуміє невигідні для себе наслідки військового конфлікту з таким суперником, як НАТО.

Про це йдеться в матеріалі відомого американського "мозкового центру" RAND.

За словами аналітиків, немає ніяких свідоцтв того, що такі країни, як США і Китай, на даний момент готують наступальні військові дії проти РФ. Проте конфлікт між цими державами і Росією не можна повністю виключати, наприклад, в результаті непорозуміння або приходу до влади в зазначених країнах більш агресивних чи військових лідерів.

На думку експертів, Росія розглядає анексію Криму і дестабілізацію східної України як стратегічно оборонних дій: мета полягала в тому, щоб зберегти співвідношення сил навколо російських кордонів, продовжувати утримувати Україну в якості буфера і не допускати її зближення з НАТО. Разом з цим зазначається, що Україна не поділяє цю точку зору, щодо оборонних дій РФ.

В цілому аналітики RAND виділили ряд аспектів, що характеризують поточний стан справ у військовій сфері РФ:

1. Збройні сили Росії орієнтовані на захист своєї батьківщини, а також життєво важливі промислових і населених пунктів, використовуючи шарувату, інтегровану систему ППО і обмежена кількість оборонних опорних пунктів і буферних держав, щоб отримати в розпорядження простір і час для реагування на потенційні удари або вторгнення.

2. Росія сподівається захищати свою територію і уникати протистояння з рівним по силі суперником (або приблизно рівним за силою) шляхом розгортання оборонних систем і зброї з розширеним діапазоном дії. Дана зброя може забезпечувати переваги російським силам, які проводять наступальні операції поблизу своїх кордонів (наприклад, у 2014 році РФ неодноразово підтримувала проросійських бойовиків на Донбасі вогнем з Ростовської області, - ред.).

3. Враховуючи слабкість звичайних збройних сил Росії в затяжній війні з рівним по силі суперником (або приблизно рівним за силою), вона спробує використовувати стратегії непрямої дії і асиметричні відповіді в різних областях для усунення дисбалансу.

4. Кінцевою страховкою для Росії є її арсенал тактичної та стратегічної ядерної зброї; РФ може загрожувати використовувати або використовувати свою ядерну зброю у відповідь на атаку з застосуванням звичайних збройних сил, яка може підірвати контроль режиму над державою або загрожує ядерному стримування Росії.

5. Деякі російські і радянські операції були пов'язані з раптовим стрімким ударом, спрямованих на досягнення цілей кампанії за дуже короткий проміжок часу; цей аспект, ймовірно, буде залишатися в силі, особливо в спланованих операціях.

6. Недавні реформи дозволили значно збільшити відсоток наземних військ Росії у високій готовності до непередбачуваних обставин, в той час як загальна кількість підрозділів було скорочено; підрозділи можуть переміщатися по залізниці, щоб швидко відреагувати на кризову ситуацію.

7. Звичайні та нетрадиційні підходи до ведення військових дій, ймовірно, будуть змішаними у багатьох потенційних сценаріїв конфліктів; сили спеціальних операцій, воєнізовані формування і лояльні цивільні особи можуть забезпечити наведення на цілі, ситуаційну обізнаність і деякі наступальні дії.

8. На оперативному і тактичному рівнях Росія, швидше за все, зосередиться на приниженні командних центрів противника і його можливостей нанесення ударів на відстані за допомогою використання кінетичних ударів, кібер/радіоелектронної війни і прямої дії своїх збройних сил.

9. У Росії є обмежена кількість точного неядерного озброєння далекої дії, яка може використовуватися проти основних оперативних і стратегічних цілей, особливо якщо вони знаходяться у фіксованих, вже відомих місцях.

10. На землі, російська тактика, ймовірно, буде робити упор на масованих непрямих ударах (особливо з дальньої дистанції), результатами яких будуть користуватися високомобільні бойові одиниці з великою вогневою міццю.

Як повідомляв "Апостроф", аналітики Stratfor розповіли, які виклики чекають російський режим в 2018 році.