RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Що буде з протестами в РФ через пожежу в Кемерово і чого чекати від Путіна: в США дали прогноз

Антикорупційні протести в Російській Федерації у відповідь на смертельну пожежу в торговому центрі "Зимова вишня" в Кемерово до сих пір були досить неорганізованими, але, якщо до них приєднаються різні опозиційні групи, демонстранти можуть мобілізуватися в більшій кількості.

Про це йдеться в матеріалі приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, який є в розпорядженні "Апострофа".

Так, протести можуть значно посилитися, якщо їх очолить опозиціонер Олексій Навальний. У той же час Кремль швидше вирішиться на придушення руху, якщо демонстрації будуть розпорошені.

"Однак, якщо вони зіллються з іншими протестами (наприклад, акціями через отруєння дітей у Підмосков'ї або проти скорочення зарплати в Санкт-Петербурзі), це може змінити ситуацію. Кремль виявиться перед ризиком викликати ще більше народне хвилювання, якщо вирішить розігнати демонстрації" , - прогнозують у Stratfor.

Відзначається, що багато росіян продовжують вимагати покарання для чиновників, винних у трагедії в Кемерово, і у відповідь Слідчий комітет Росії заарештував п'ять осіб. Однак серед затриманих немає губернатора Кемеровської області Амана Тулєєва та міністра з надзвичайних ситуацій Володимира Пучкова. Крім того, вони обидва мають тверду підтримку з боку президента РФ Володимира Путіна.

"Традиційно російський лідер вміє протистояти закликам звільнити вірних йому чиновників. Але з наближенням важливих регіональних виборів у вересні Путін може бути обережнішим у захисті своїх дружків. Швидше за все, Кремль зробить крайніми ще якихось людей, замішаних в кемеровському інциденті, але їх ранг і тяжкість покарання для них (якщо воно буде) будуть впливати на подальшу реакцію суспільства", - йдеться в матеріалі.

У Stratfor уточнюють, що типові театральні прояви співчуття з боку російського лідера не мають свого звичайного ефекту, коли мова йде про заспокоєння населення Росії. В умовах наростання внутрішніх криз президенту РФ може знадобитися змінити тактику, якщо він хоче придушити заворушення. Однак поки неясно, до яких нових інструментів вдасться Путін, щоб замінити свої традиційні методи звернень до нації і публічних виступів. Політичні дискусії, які розпалюються в Росії, без сумніву, будуть визначати плани Путіна на його четвертий термін.

У цілому ж російські ЗМІ негативно відреагували на те, як Кремль повівся в зв'язку з подіями в Кемерово.

"Соціальні мережі стали головним каналом поширення обурення і похмурих подробиць, і навіть деякі державні або пов'язані з державою ЗМІ наслідували цей приклад. Подивимося, яку тактику буде використовувати Кремль, щоб обмежити поширення інформації та вираження суспільного невдоволення, при цьому не викликавши набагато серйознішої хвилі протестів", - підсумували в Stratfor.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Путіну загрожує провал, Росію охоплює хвиля протестів - приватна розвідка США.