RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Відомий захисник українських політв'язнів розкрив деталі позбавлення його в Росії статусу адвоката

Російського адвоката Марка Фейгіна, який захищає права незаконно затриманого в Росії українського журналіста Романа Сущенка, позбавили адвокатського статусу.

Про це він повідомив на своїй сторінці в Facebook.

"Тільки що, адвокатська палата міста Москви позбавила мене статусу адвоката! Адвокатура в Росії, так довго трималася, нарешті померла", - написав Фейгін.

Пізніше, в коментарі "Укрінформ" Фейгін пояснив, що причиною для позбавлення його статусу адвоката стали його записи в Twitter.

"Те, що мене позбавлять статусу, зрозумів у другій половині дня. Я був запрошений на 15:00, а рішення оголосили о 20:00. В адвокатській палаті бігали, метушилися. Очевидно, що ще узгоджували, дзвонили в Кремль ... Захищала мене одна людина - Генрі Резник. Інші прогнулися перед Кремлем і прийняли це ганебне рішення. Статусу позбавили за три твіти, угледівши в цьому "порушення етики і правил поведінки в інтернеті", - пояснив він.

При цьому Фейгін зазначив, що колегія сама пішла на порушення, так як не можна виносити подібні покарання після більш ніж 6 місяців з моменту виявлення предмета скарги. А після публікації зазначених твітів і скарги на них пройшло 9 місяців.

"Тепер, постфактум, багато що стає зрозумілим. Ясно, чому зволікали із розглядом питання: обмеження в 6 місяців їх не зупиняло, а позбавляти статусу адвоката в резонансних справах до президентських виборів не хотіли. Точно, що це рішення узгоджувалося в Адміністрації президента і в Кремлі. Оскільки я писав звернення Путіну, і Роман Цимбалюк телефонував з цього приводу Пєскову. Не кажучи вже про те, що подання на мене подавав Мін'юст РФ. Цікаво також, що напередодні засідання масово поширювалися чутки, ніби мене точно не позбавлять статусу, просто тому що не за що. Тобто всі проводилося, як спецоперація, з тим, щоб застати мене зненацька", - також додав він.

Нагадаємо, раніше Фейгін захищав в російському суді інтереси Надії Савченко, Мустафи Джемілєва, Ільмі Умерова.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Фейгін дав прогноз щодо звільнення Сущенка.