RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

"Секретні" чиновники: названо яскраві приклади незвичайної боротьби з корупцією в Білорусі

У Білорусі з корупцією борються своєрідним чином, засекречуючи імена фігурантів скандальних справ, щоб потім прилаштувати їх на більш "злачні" посади.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Як показує практика, в Білорусі прокуратура поголовно засекречує особисті дані засуджених за корупцію, приховуючи прізвища злочинців. І робиться це не просто так. За словами відомого білоруського журналіста Сергія Сацука, в Білорусі отримала широке поширення практика, коли засуджені корупціонери, відсидівши рік-два, виходять на свободу і знаходять собі нові теплі місця, навіть незважаючи на судову заборону.

"Але якщо ім'я корупціонера отримає широкий розголос, то його нове тепле місце відразу стане відомим журналістам і громадськості. У такій ситуації повернути собі якщо не колишнє, то хоча б близьке до нього положення буде значно складніше", - зазначає він.

Кілька яскравих прикладів з історії боротьби з корупцією в Білорусі. У грудні 2017 року суд Мінської області за хабар у розмірі майже 17 тисяч доларів засудив колишнього главу Солігорського району Олександра Римашевського до 8 років позбавлення волі в колонії посиленого режиму c конфіскацією майна. Проте вже в середині червня цього року стало відомо про те, що його не тільки відпустили на свободу, але і призначили директором державного сільськогосподарського підприємства "Радостовський" в Брестській області. Це досить дивно, враховуючи той факт, що суд заборонив Римашевському займати керівні посади протягом п'яти років.

Примітною є історія Олександра Боровського, якого у 2007 році, коли той був главою концерну "Белнефтехим", звинуватили "в розкраданнях і зловживанні посадовим становищем". Далі все було за класичною схемою: в 2008 році він був засуджений на 5 років позбавлення волі, але за півроку його відпустили на підставі указу президента Олександра Лукашенка про помилування. Ще за рік Боровський став директором найбільшого білоруського заводу "БелавтоМАЗ".

Про те, як "бацькою" здійснюється робота з місцевими "елітами", можна судити за посадкою і пізнішим "чудесним звільненням" одного з найбагатших людей Білорусі Юрія Чижа. У 2016 році він був затриманий співробітниками КДБ при спробі залишити країну на автомобілі у зв'язку із звинуваченнями в несплаті податків. Йому загрожувало 7 років з конфіскацією, але, за даними білоруських ЗМІ, Чиж відшкодував суму збитків (нібито це йому обійшлося в 12-13 млн доларів), після чого судове провадження у його справі було закрито.

Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа": Злочин і помилування: як бацька Лукашенко бореться з корупцією.