RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Результат буде плачевний: в Росії дали сумний прогноз для військової доктрини Кремля

Запропонована начальником Генштабу ВС РФ Валерієм Герасимовим військова доктрина може привести Росію до "жалюгідного результату" за прикладом СРСР в 1991 році.

Про це в статті для "Нової Газети" написав військовий експерт Павло Фельгенгауер.

Він наголосив, що не дивлячись на те, що формально російська Військова доктрина носить суто оборонний характер, це не завадить Кремлю планувати наступальні операції проти Заходу.

"Сьогодні, як і 50 років тому, розгортаються одночасно сили як ядерного, так і неядерного стримування. Герасимов слідом за президентом Володимиром Путіним перерахував нову чудо-зброю: "Авангард", "Сармат", "Пересвіт", "Кинджал", "Посейдон", "Буревісник" і "Циркон". Задовго до формального припинення в липні дії Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД), відповідно до указу Путіна "виходячи з необхідності вжиття невідкладних заходів у зв'язку з порушенням США своїх зобов'язань по ДРСМД" розпочата прискорена розробка "наземних комплексів гіперзвукових ракет середньої і меншої дальності", - зазначив експерт.

Фельгенгауер також звернув увагу на заяву Герасимова про те, що РФ повинна "усіма силами забезпечити технічне, технологічне, організаційне перевагу над будь-яким потенційним противником".

"Тобто ВС РФ повинні перевершувати об'єднані сили решти людства. Саме до такої мети прагнув радянський Генштаб і свого домігся до кінця вісімдесятих, наприклад, по сумарному числу танків або ядерних боєзарядів. Тільки СРСР не витримав економічного і соціального перенапруги і безславно розвалився в 1991- му", - сказав експерт.

"Нова доктрина "Герасимов 2.0" істотно скоригована в бік посилення в порівнянні з "доктриною Герасимова" зразка 13-го року, а Генштаб, як за часів холодної війни, в обгрунтування нестримної мілітаризації Росії вигадує або в десятки разів перебільшує зовнішні загрози. Кінцевий результат нової спроби домогтися переваги "над будь-яким потенційним противником" буде, напевно, настільки ж плачевний, що і в 1991 році", - підкреслив він.

Як повідомляв "Апостроф", російський пропагандист Дмитро Кисельов в ефірі телеканалу "Росія 24" пригрозив США розміщенням ядерних ракет в безпосередній близькості до американських стратегічних військових центрів.