RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Літаючий Чорнобиль: в мережі нагадали про невдалі ядерні проекти у зв'язку з вибухом в Росії

У ХХ столітті в США та ряді інших розвинених країн були проекти транспорту з ядерним реактором, проте всі вони були скасовані - компанії та уряди прийняли рішення не піддавати населення небезпеці зараження. Тільки в Росії в 2019 році цю ідею спробували реалізувати, що спричинило загибель людей і паніку в Архангельській області.

Про це розповів блогер Дмитро Чернишов на своїй сторінці в Facebook.

Так, він згадав проекти автомобіля, танка і літака з ядерним реактором від американських компаній, які готувалися в середині ХХ століття.

"У 1958 році компанія Ford розробила Ford Nucleon - концепт-кар, який працює за рахунок компактного ядерного реактора. Передбачалося, що на одній капсулі з ядерним паливом автомобіль зможе пройти близько 8 000 км. Від проекту вирішено було відмовитися: автомобілі потрапляють в аварії, випромінювання небезпечно для людей, така машина - прекрасний об'єкт для терактів. З цих же причин в 50-60-х роках не були побудовані: атомні танки TV-1 і R32, атомні літаки Convair X-6 і Ту-119, атомні локомотиви та інша атомна техніка", - пише автор.

За його словами, на озброєнні американської армії також раніше могли прийняти ракету з ядерним реактором, яка не тільки вражала б цілі на позиціях противника, а й отруювала б повітря в ході польоту.

"Ідея крилатої ракети з ядерним реактором теж дуже стара. У Радянському Союзі розроблялася ракета "Буря" (виріб 375). У британців - ракета Avro Z-59, американці працювали над проектом SLAM - "Літаючий лом"... Ракета могла вразити ще 15 об'єктів супротивника. Ядерний двигун відрізнявся вкрай сильним радіаційним "вихлопом", здатним заражати місцевість. Ракета могла шкодити противнику, просто літаючи над його територією", - зазначив він.

Блогер додав, що "проекти були згорнуті зі зрозумілих міркувань" - дорожнечу та небезпеку.

"Випробовувати таку ракету над своєю територією - безумство. І потім ядерний реактор ще і впаде ... Ніхто в світі не ризикнув випробовувати таку ракету. Нікому не потрібен літаючий Чорнобиль. Тільки вітчизняні (російські - Ред.) Ідіоти цим зайнялися. Підсумок - катастрофа, загибель людей і радіаційне зараження в Архангельській області", - додав він.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в розвідці США заявили, що вибух в Архангельській області міг статися під час випробування прототипу крилатої ракети з ядерною енергоустановкою "Буревісник".