RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

22 квітня

21 квітня

Всі новини

У Росії розповіли про помсту Путіна Україні і його мрії про новий світопорядок

Президент Росії Володимир Путін як носій радянської системи цінностей сприймає самостійність України, Білорусі, Грузії, які сиходять зі сфери його впливу, як підступи Заходу.

Таку думку висловив "Апострофу" російський політолог Дмитро Орєшкін.

"Путіна найбільше влаштовує ситуація, коли у нього є зрозуміла сфера відповідальності - не тільки РФ, але і сусідні країни, і якийсь сектор сировинного напрямку типу Близького Сходу і Африки. Тому він так нервово реагує на самостійність України, Білорусі, Грузії, які, на його думку, повинні бути в його сфері впливу", - прокоментував поведінку російського президента експерт.

При цьому бажання цих країн йти своїм шляхом Путін сприймає не як суверенний прояв волі їхніх народів, а як підступи Заходу, який "відкушує" шматки зі сфери впливу Росії.

"Справа в тому, що коли Путін формувався як особистість, світ був простішим - грубо кажучи, Захід (Америка, НАТО) і Схід. Сфера впливу визначалася ядерними паритетом", - пояснює політолог.

Зараз Путін говорить про новий переділ світового порядку між п'ятьма ядерними державами. Очевидно, мова йде про Китай, Росію, Америку, Британію та Францію. Він бажає укладення договору за зразком 1975 року, коли під час Гельсінської наради з безпеки та співробітництва в Європі були затверджені післявоєнні кордони.

"Той документ визнав, що країни Балтії є частиною Радянського Союзу. Зараз Путін хоче підписати приблизно такий же акт зі світовим співтовариством: мовляв, це наш колгосп, наше господарство, наш тин - і за нього, навіть не лазьте. Натомість він пообіцяє, що теж не буде лазити ", - аналізує Дмитро Орєшкін.

На думку російського політолога, Путін є носієм радянської системи цінностей, який думає не про розвиток території, а контроль над нею. Йому не важливо, що, наприклад, незалежна Польща розвивається економічно набагато ефективніше. З точки зору Путіна, вона просто стала зоною контролю США.

"Це дуже болюча модель, яка притаманна багатьом росіянам. Уявити, що Польща стала незалежною, вони просто не можуть. А тепер ще й Україна кочує під прикриття Штатів. З цим Путін миритися ніяк не хоче, тому він з усіх сил намагатиметься і Україні помститися, і Польщі, і країнам Балтії ", - вважає експерт.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Путін йде шляхом Сталіна: як в Росії відбувається трансфер влади