RU  UA

З літака просто до в'язниці: в Росії призначили запобіжний захід Навальному

Російському опозиціонеру Олексію Навальному призначили запобіжний захід у вигляді 30 діб тримання під вартою. Політика затримали в аеропорту та судили у відділку поліції в Москві.

Подробиці - у сюжеті Апостроф News о 17:00 на Апостроф TV.

Суд над Навальним розпочався неочікувано для всіх, без попереджень та повісток, просто у відділку поліції в московських Хімках. Про засідання, де політику обирали запобіжний захід, адвокат Навального дізнався за кілька хвилин до його початку. Сам Навальний зазначив, що його вивели з камери на зустріч з адвокатами, а привели на "польове" засідання.

"Я багато бачив насмішок над правосуддям, але, мабуть, дід в бункері настільки боїться, що вони просто розірвали і викинули на смітник кримінально-процесуальний кодекс. Це неможливо - те, що відбувається тут", - додав політик.

Чому судове засідання відбулося у відділку поліції, цікавиться не лише Навальний, але і його прихильники. Та у московському МВД назвали своє пояснення: у Навального, мовляв, немає тесту на коронавірус.

Попри всі заклики скасувати засідання, суд все одно розпочали. Навальний вимагав, аби він був відкритим та із залученням його рідних та адвокатів. Крім того, він просив впустити і журналістів.

"Я виступаю за те, щоб процес був максимально відкритим. Щоб усі ЗМІ мали змогу спостерігати за цим дивовижним абсурдом, який тут відбувається. Я хочу, щоб пустили всіх", - наголосив опозиціонер.

До відділку, де проходило засідання, стягнули тоновані автобуси та автозаки, а прилеглу територію оточили десятки поліцейських.

На затримання політика одразу ж відреагували політичні лідери різних країн і міжнародні правозахисні організації. Лідери Євросоюзу назвали це абсолютно неприйнятним і вимагають негайного звільнення Навального. Свою реакцію опублікували і Держдеп США та Генсек НАТО. Сьогодні тему затримання Навального обговорять у Європарламенті, а 25 січня - у Раді ЄС.

Відпустити Олексія Навального вимагає від Кремля і українське МЗС. Цю ситуацію установа оцінює як продовження Кремлем ганебної практики наступу на права людини та придушення свободи слова.

Водночас у російському МЗС офіційно закликали іноземних дипломатів поважати міжнародне право та не втручатися у російські справи.

Утім, незважаючи на міжнародну реакцію, російський суд все ж оголосив опозиціонеру вирок. Навального заарештували на 30 діб. Тобто, за гратами він перебуватиме до 15 лютого.

Адвокати політика вже заявили, що оскаржуватимуть таке рішення.

"Ризики для життя Навального незначні в даний момент. Вони намагатимуться його обмежити, сфабрикувати справу, посадити. Хоча насправді ми проаналізували статті, за якими його звинувачують. Його повинні за 10 днів відпустити", - зазначив колишній депутат Держдуми РФ Геннадій Гудков.