RU  UA

​Крим перетворився в "непотоплюваний авіаносець": експерт назвав головні загрози РФ з боку півострова

За 7 років окупації Криму Росією він перетворився у військово-морську і ракетно-авіаційну базу.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів заступник директора Центру дослідження армії, конверсії і роззброєння Михайло Самусь.

За його словами, півострів називають "непотоплюваний авіаносець". Там, на кордоні з Україною, російські війська проводять масштабні військові навчання.

"Головна загроза з Криму йде з точки зору застосування морських сил, авіації і ракет, оскільки на окупованому півострові зараз знаходиться близько 200 крилатих ракет, в тому числі дальністю 2,5 тисячі кілометрів з ядерними боєголовками", - сказав експерт.

Він зазначив, що зараз РФ повністю контролює Чорне море. Вона в будь-який момент може заблокувати Україні вихід у море. Тому нам варто розвивати ВМС. Україна вже почала кілька програм спільно з Британією, США та Туреччиною, що допоможе поповнити корабельний склад.

"На жаль, у нас фактично немає корабельного складу ВМС України. Після того, як ми втратили бази в Криму, не відбулося якихось радикальних кроків. Насправді, тільки зараз почалися якісь зміни", - заявив Самусь.

У 2021 році Україна вже отримала три патрульні катери Island. Незабаром надійдуть також два надсучасних американських катери Mark VI. Крім того, буде запущено корветну програму з Туреччиною і катерну програму з Британією на 1 млрд 300 млн фунтів, що є досить великою сумою.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Ми маємо справу з варварами, які торгують людьми, щоб Україна пішла на поступки - Михайло Самусь.