RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ми маємо справу з варварами, які торгують людьми, щоб Україна пішла на поступки - Михайло Самусь

Росія спеціально захоплює заручників, щоб козиряти ними на переговорах

Росія спеціально захоплює заручників, щоб козиряти ними на переговорах Михайло Самусь Фото: Апостроф

Процес трансформації Росії в новий формат вже почався, і після завершення перетворення Кремлю доведеться відповідати за всі злочини, вчинені проти України в Криму і на Донбасі. Але поки ми повинні продовжувати розвивати українську армію, щоб гідно відповідати на загрози військового вторгнення військ РФ на територію нашої держави. Таку думку в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV виклав заступник директора Центру дослідження армії, конверсії і роззброєння МИХАЙЛО САМУСЬ.

- У відповідь на запит "Радіо Свобода", в СБУ заявили, що загроза російського вторгнення в Україні досі залишається. За даними відомства, Росія постійно нарощує наступальний потенціал і регулярно проводить масштабні військові навчання поблизу державного кордону України. Крім того, зростає і мілітаризація тимчасово окупованого Криму. Це не перші повідомлення про те, що з Криму зробили військову базу, і що є загроза військового вторгнення. Якою має бути наша реакція?

- Реакція у нас є, ми будуємо Збройні сили, згідно з досвідом останніх років і, зокрема, Нагірно-Карабахського конфлікту. Йде перетворення Збройних сил в мережеву систему, яка використовує в реальному часі системи розвідки, ураження і прийняття рішення. Війна переходить на інший рівень.

Щодо загроз: по-перше, цей запит в СБУ був поданий ще в вересні. Тоді проводилися протидиверсійні навчання СБУ поблизу окупованого Криму. Тоді було дуже багато оцінок і розмов про те, що проблеми можуть виникнути на тлі загострення водної кризи в Криму. Дуже цікаво, чому СБУ тільки зараз опублікувала відповідь. Тим більше, що СБУ повинна займатися контррозвідувальної та протидиверсійною діяльністю. А зовнішні загрози все ж оцінює Служба зовнішньої розвідки України та військова розвідка України.

Щодо мілітаризації Криму, дійсно за останні 7 років півострів перетворився на "непотоплюваний авіаносець", як його там називають. Але коли ми говоримо про наступ на суші, то я б зазначив, що Крим - це більше військово-морська і ракетно-авіаційна база. Головна загроза з Криму йде з точки зору застосування морських сил, авіації і ракет, оскільки на окупованому півострові зараз знаходиться близько 200 крилатих ракет, в тому числі дальністю 2,5 тисячі кілометрів із ядерними боєголовками. Росія зараз повністю контролює Чорне море, повністю там домінує. Вона в будь-який момент може заблокувати Україні вихід у море. Тому на даний час одним з пріоритетів розвитку Збройних сил є розвиток ВМС.

- Ми зараз цим займаємося?

- Так, уже є кілька програм. Це спільні програми з Великобританією, США та Туреччиною, які мають швидко наростити наш корабельний склад. На жаль, у нас фактично немає корабельного складу ВМС України. Після того, як ми втратили бази в Криму, не відбулося якихось радикальних кроків. Насправді, тільки зараз почалися якісь зміни.

- Коли буде якийсь певний результат?

- Результат вже є. В цьому році ми отримаємо три патрульні катери Island. Надійдуть два надсучасних американських катери "Mark VI". Також буде запущена корветна програма з Туреччиною і катерна програма з Великобританією на 1 млрд 300 млн фунтів, що є досить великою сумою.

Катер "Mark VI" Фото: Joshua Scott

- Що б ви сказали тим політикам, які стверджують, що Росія забрала Крим і почала війну на Донбасі саме тому, що ми намагалися загравати з НАТО? Нібито це було їхньою відповіддю.

- Є остання заява Герхарда Шредера (колишній федеральний канцлер Німеччини - "Апостроф"), в якій він визнав, що Росія порушила міжнародне право. Чим би росіяни і проросійські політики в Європі і Україні не намагалися пояснити, чому Росія окупувала Крим, це є порушенням міжнародного права. Далі починаються фантазії, що там начебто могла б з'явитися база НАТО.

У нас Конституція забороняє розміщення іноземних військових баз. Виняток було зроблено лише для Чорноморського флоту в Севастополі. Я вважаю, це було помилково. Саме це і дало Росії можливість потім здійснити свою операцію.

- У телеграмі з'явився канал "Донецький тракторист", де опублікували фото з в'язниці бойовиків "Ізоляція". На вашу думку, наскільки це вагомий аргумент, наприклад, під час зустрічей в "нормандському форматі"? Чи можемо ми його представити в ПАРЄ?

- Я думаю, що це аргумент для міжнародного суду. Якщо відірватися від Мінських домовленостей, де взагалі немає слова "Росія", то в українському законодавстві існує інша реальність. Там чітко розписано, що Росія - агресор, який створив окупаційну адміністрацію - те, що ми називаємо ОРДЛО.

Є військовий компонент окупації Донбасу, а є цивільний компонент - адміністрація. Так от ця адміністрація, яка є російською за своїм характером, використовує елементи, які точно можна кваліфікувати, як військовий злочин. Це тортури військовополонених, тортури цивільного населення окупованих територій. Це заборонено всіма міжнародними документами, і це є порушенням міжнародного права. Знову ж таки, це абсолютно точно можна використовувати в міжнародних судах проти Росії.

Російський концтабір "Ізоляція" в Донецьку Фото: t.me/traktorist_dn

- Питання в тому, чи враховує це Росія?

- Нас це не цікавить. Злочинець ніколи не враховує той злочин, який він скоїв. Результат буде тільки після зміни балансу сил, коли Росія трансформується в інший формат, а вона буде трансформуватися. Неможливо, щоб Росія залишилася в тому стані олігархічно-кримінального режиму, який зараз там існує. Він не може існувати довго. Він ґрунтується на декількох особах, зокрема, це Путін. Я вважаю, що час вже пішов, зміни будуть. І тоді буде все: і по Криму, і по Донбасу, і за всіма військовими злочинами. Швидко, в принципі, нічого не відбувається.

- Росія шантажує Україну обміном полонених. На вашу думку, коли та за яких обставин може відбутися обмін?

- Дуже легка відповідь: коли в Кремлі буде ухвалене таке рішення.

- За яких обставин в Кремлі можуть ухвалити таке рішення? Коли вони програють десь в ПАРЄ, коли відбудеться якийсь протест на вулиці?

- Кремль використовує військовополонених і заручників, як товар. Може бути, що під час засідання "нормандської четвірки" Путін або Козак запропонують обміняти військовополонених на якісь поступки з українського боку. Це для росіян нормально - міняти заручників, захоплених спеціально для того, щоб торгуватися потім за столом переговорів.

Україна, Німеччина, Франція змушені мати справу з цими варварами, які торгують людьми для того, щоб Україна зробила ще якісь поступки в ТКГ і почала розмовляти з їх маріонетками. Рішення про те, кого, скільки, як і коли обмінювати - приймається в конкретних кабінетах в Кремлі. Я думаю, що Путін особисто підписує такі документи. Він розпоряджається цим "людським товаром", як вважає за потрібне.

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників