RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

Смерть мільярдера зі списку Forbes: як бізнесмен заробив свій перший капітал в Україні

Один з найбагатших росіян Олег Бурлаков помер від коронавірусної хвороби. Смерть 71-річного бізнесмена настала в середу, 23 червня, в Монако, де він проживав в останні роки.

Про це повідомляє Forbes з посиланням на свої джерела.

Кілька років тому почався судовий процес по розірванню шлюбу подружжя Бурлакових. Торік дружина підприємця подала позов до лондонського суду. У покійного залишилися дві дочки, які разом з дружиною і братом Олега Бурлакова претендуватимуть на спадщину.

А видання HR Monitor зібрало найважливішу інформацію про бізнесмена і його зв'язки з Україною.

За часів перебудови Бурлаков з компаньйонами створив в Харкові радянсько-французьке спільне підприємство "Совінтерфранс". Діяльність почалася з будівництва складів, потім компанія пішла в торговельну сферу. У той час Харківський електромеханічний завод потребував інвестицій на запуск виробництва заглибних нафтових насосів. "Совінтерфранс" допоміг підприємству, закуповуючи насоси і відправляючи їх у Росію в обмін на нафту.

Олег Бурлаков

Восени 1991 року Бурлаков отримав контроль над заводом "Белгородцемент". Сума інвестицій в нього склала 500 тис. доларів. У листопаді 1993 Бурлаков придбав акції цементного гіганта "Новоросцемент". До складу холдингу входили три заводи продуктивністю понад 4 млн тонн цементу на рік. Експорт продукції становив 1 млн тонн. 2003-го олігарх заволодів контрольним пакетом акцій, викупивши у Holderbank частку в 31,7%. При цьому він продав "Белгородцемент" за 1,2 млрд доларів і за свою частку в 25% отримав близько 300 млн.

2005-го Бурлаков і Павло Митрофанов заснував ТОВ "Бурнафтогаз". Компанія скуповувала нафтові родовища на аукціонах. 2013-го видобуток нафти "Бурнафтегазом" у Соровському родовищі склав 300 тис. тонн. До ділянки навіть підтягли трубу від магістрального нафтопроводу "Транснефть". І вже 2015-го розраховували видобути 1 млн тонн нафти. Однак Митрофанов, обвинувачений в дачі хабара у 5 млн рублів, втік з Росії. Щоб розрахуватися з боргами, олігарх вирішив продати "Бурнафтогаз".

Сума інвестицій сягала 700 млн доларів, 85% з яких були позикові кошти. Підприємство продали компанії "Башнефть" за 1 млрд доларів. Угода відбулася в кінці березня 2014 г. Вона виявилася дуже вчасною, оскільки ціна на нафту впала майже в 2 рази. Близько 600 млн доларів пішло на оплату боргів. Близько 40 млн дісталося Митрофанову (його частка в "Бурнафтогазі" становила 10%). Бурлаков отримав 360 млн.

За версією журналу Forbes, мультимільйонер входив у список "200 найбагатших бізнесменів Росії". Експерти оцінювали його статки в 650 млн доларів. Його основний актив - "Стройлесбанк" (75%). Також бізнесменові належить одна з найбільших яхт у світі - 106-метрова "Чорна перлина" вартістю близько 250 млн євро.

"Чорна перлина"

Раніше ми повідомляли, що у наближеного до Путіна мільярдера Олега Тінькова діагностували гостру форму лейкемії.