RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

"Перемога" у війні з Україною буде катастрофою: експерт описав майбутнє Росії

"Перемога" у війні з Україною буде катастрофою; поразка – не меншою катастрофою; "зависання" у ситуації "ані миру, ані війни" - ще більшою катастрофою. У будь-якому разі майбутнє Росії буде досить похмурим.

Про це заявив російський фінансист та експерт Московського центру Карнегі Андрій Мовчан.

“І в того і в іншого і в третього наслідки одні – зростання репресій, зубожіння, зростання ідеологічної обробки, зростання злочинності, мілітаризація всього суспільства, поліцейська держава у всіх дрібницях, ізоляція від світу, різке та послідовне зниження соціальних функцій типу медичного обслуговування, різке скорочення асортименту товарів без шансу на відновлення з часом, смерть науки та освіти, китаїзація життя, моральна смерть суспільства і необхідність усім, хто залишився всередині, відкрито цю смерть прийняти та в ній взяти участь з ентузіазмом. Не буде жодної “внутрішньої еміграції” – вона можлива лише у дуже м'яких режимах. Кожен повинен буде публічно стати негідником – або жертвою”, – стверджує експерт.

На його думку, за кілька років з-за кордону перестануть надходити значні кошти від продажу нафти. На сьогодні падіння вже становило 30%, а до кінця року буде 50%, через 2 роки – 75%.

“Через 5-7 років про нафту як джерело валюти можна буде забути. За цей же час піде і газ як джерело валюти (я не враховую певний потік юанів, невеликий і нерівномірний, що потрібний 100% на придбання життєво важливих товарів). Імпорт буде нема на що купити, всередині імпортозалежна промисловість зупиниться і не перебудується всі спроби закінчаться стандартним "все вкрали" та створенням непрацюючих гомункулюсів типу "Армати", ПакФу, планшетів для шкіл та Кагоцела", прогнозує Мовчан.

Він вважає, що протягом 10-15 років озброєння НАТО і Китаю підуть так далеко вперед, що, можливо, російська загроза ядерного удару стане не більш небезпечною, ніж загроза палестинців атакувати своїми ракетами територію Ізраїлю.

“Не треба плекати ілюзії щодо “нового малого СРСР” і “якось жили”. Новий малий СРСР - це СРСР без потенціалу Східної Європи, з ринком в 3 рази менше, з вимираючим населенням, без побудованої в тридцяті-п'ятдесяті роки фактично рабами за західними лекалами промислової бази, без вирощеної фізико-математичної та інженерної школи, без ідеології, в яку вірили люди буквально до вісімдесятих років, без інституційної системи зміни влади тощо”, – пише експерт.

Але головним він вважає проголошення СРСР миролюбності, чітке розуміння “червоної лінії” НАТО та активну співпрацю у галузі технологій. Адже всі нібито "радянські" машини та системи автоматизації були розроблені на Заході.

“Нарешті – СРСР був другим полюсом біполярного світу, і це змушувало взаємодіяти. Росія сьогодні сприймається як "шалена" з усіма заявами про початок ядерної війни; на додачу Росія більше не другий і взагалі ніякий не полюс - другий полюс це Китай, з ним треба рахуватися та домовлятися; Росія ж – pain in the ass, а не полюс сили. Що вигідно Китаю? Слабка Росія, залежна від нього. Що вигідно решті світу? Рівне те саме. Вперше за багато років у світі є консенсус”, – резюмує Мовчан.

Раніше ми писали, що "Роскомнадзор" готує санкції щодо Google, Telegram, Meta, Discord, Pinterest та Twitch - Росія занурюється в "чебурнет".