RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Допомога українським біженцям: які пільги та виплати можна отримати у Латвії

Мільйони українців у перші дні та тижні широкомасштабного російського вторгнення були змушені покинути свої будинки, щоб відвезти дітей у безпечне місце.

Про те, які пільги та виплати для біженців існують у Латвії, розбирався "Апостроф".

Одна з наших співвітчизниць, Катерина з мамою та сестрою були змушені поїхати до Латвії. Вона каже, що в Латвії влада надає українським біженцям можливість безкоштовного проживання на 90 днів. Наприклад, можна знайти житло самостійно та отримувати компенсацію від держави за оренду та комунальні платежі. Також українці безкоштовно можуть їздити у громадському транспорті та користуватися медичними послугами, а для дітей надаються безкоштовні школи та дитячі садки.

"В Латвії дають TPS візу на рік, соціальну допомогу одноразово 272 євро на дорослого і 190 на дитину, потім щомісячно 109 євро на першого члена сім‘ї і 76 на кожного наступного. Від "Червоного хреста" видають по дві коробки продуктових наборів на людину і одну коробку з засобами гігієни, дітям дають ще канцтовари для навчання. Також при реєстрації по приїзду дають безкоштовну сім карту з дзвінками по Латвії та в Україну на три місяці, картку на 20 безкоштовних проїздів у громадському транспорті, запрошення в зоопарк для дітей, картку на 50 євро в місцеву мережу супермаркетів. Також є пункти гуманітарної допомоги, куди місцеві приносять одяг і предмети побуту", - розповідає Катерина.

Якщо людина влаштовується працювати, йому виплачують одноразову допомогу у вигляді 500 євро. Ще у Латвії працює портал, де місцеві підприємці пропонують для українців послуги – безкоштовно чи зі знижками.

"Наприклад, можна безкоштовно перевірити зір і отримати окуляри, або абонемент в спортзал, квитки в музеї тощо. Для тих, хто приїхав з тваринами, роблять безкоштовно вакцину і чип, оформлюють міжнародний паспорт. Ми як раз приїхали з собакою і нам необхідно було звернутись до ветеринара. Також нам допоміг фонд Софі, надали безкоштовно корм, миски та амуніцію для собаки", - розповідає дівчина.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": У гості з примусу: як українські біженці почуваються за кордоном.