RU  UA

Вистачить на пральну машинку: як росіян заманюють на війну в Україну

Росіяни їдуть на війну в Україну не через ідеологію чи любов до вітчизни, тут все вирішують гроші. Більшість не хвилює їхня подальша доля, коли мова заходить про грошову винагороду у сотні доларів.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив колишній співробітник Служби безпеки України та експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак.

"Глибинка росії – це чигирі чигирями, де 100 доларів – це просто космічні гроші. А ті гроші, які обіцяють за війну в Україні... Я навіть із цікавості намагався перевести те, що в них було в бюлетені, яким вони заманювали росіян до лав армії, в рублях, у долари. Там щонайменше 3-3,5 тисячі доларів на місяць. 120 доларів за кожен день активних бойових дій. Там такі суми виходили...", - пояснив експерт.

За словами Ступака, для більшості населення росії це просто нереальні гроші, за які можна купити пральну машинку, автомобіль і ще навіть залишиться на декілька років безпробудного пияцтва в своєму регіоні.

"Звичайно, це їх штовхає йти на війну в Україні, заробити грошей. Вони не думають, чим це завершиться для них, вони бачать просто гроші. Я впевнений, що вже немає тих людей, які вірять в пропаганду повністю. Для них ця пропаганда вже замінена грошима. Гроші, гроші, гроші. Будуть набирати грошима. Нові прайси, нова замануха грошима, скільки обіцяють. Будуть цією морквинкою притягувати людей до лав збройних сил російської федерації", - додав він.

Щоправда, дивують соціологічні опитування в росії стосовно війни в Україні.

"Однак що цікаво, я бачив соціологічні опитування з приводу "спецоперації в Україні", як вони це позиціонують. Так сильно різняться відповіді людей молодих та людей більш старого віку. Ті, хто молоді, кажуть, що воювати не треба, треба домовлятися. А всі, хто 50-60+, кажуть, що треба воювати і воювати до кінця. Молодь розуміє, що в грошах нема цієї правди і повернутися у вигляді пакета до росії їм не дуже сподобається", - зазначив Ступак.

Не менш цікавими видаються соціальні експертименти, коли людей питають, на що вони готові заради росії. Більшість відповідає, що підуть на все і навіть на смерть. Утім, коли дістають лист і просять записатися в ряди добровольців, люди зникають за секунди.

"Я бачу тут злам ідеологічної конструкції. Тобто їх все життя прокачували, що солдат має служити, солдат має померти, не пошкодувавши живота свого, за віру, царя і вітчизну. Сміття таке ідеолоігчне. А коли дійшло до справи, все поламалося. Так, він відповів правильно: помру за батьківщину, за президента. А тут йому кажуть: "Пішли!". І він: "Ні, я не згодний!". Я бачу, що ідеологічно він був прокачаний на першу частину, а на реальну справу він вже не готовий", - резюмував Ступак.