RU  UA

Цього у Путіна ще не було: що він отримає внаслідок мобілізації

Оголосивши про проведення мобілізації, президент росії володимир путін припустився фатальної помилки. Тисячі людей, яким видали зброю та примусово відправили на війну, можуть повстати проти власного керівництва.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив політолог Володимир Фесенко.

"Крім протестів, знаєте, що ще важливо? Людям, які не хочуть воювати, які вже негативно ставляться до цієї влади через те, що їх примусово забирають на цю війну, дають до рук зброю. От як вони будуть воювати? Я думаю, що абсолютно правильний і влучний крок президента Зеленського, що він закликає їх здаватися, переходити на нашу сторону. Це теж спосіб боротьби з російською агресією. Вояки, які не хочуть воювати, виграти війну не можуть", - пояснив Фесенко.

За словами політолога, може виникнути ще більший ефект. Росіяни, яким видали зброю, можуть розвернути її проти власного ж керівництва.

"Крім того, що вони навряд чи будуть ефективно воювати, я не виключаю, що багато хто буде здаватися в полон. Але врешті-решт, як свідчить історичний досвід, до речі, російських революцій, ці люди можуть повернути зброю проти власного керівництва. Вони вже зараз починають розуміти, а коли в руках буде зброя, вони можуть цю зброю використати проти тих, хто реально є для них ворогом. Тож і такий сценарій можливий. Поки він теоретичний, але хто зна. Я цього не вилючаю", - зазначив Фесенко.

У той же час, протести в Дагестані та випадок зі стріляниною у військкоматі показав, що в росіян почав зникати страх перед режимом.

"Зараз знаєте, що важливо? Дагестан і той приклад (стрілянина у військкоматі - "Апостроф") – все це свідчення того, що у частини людей, поки невеликої, зникає страх. Головна проблема для незадоволених росіян – це був, зокрема і страх. Страх перед репресивною машиною, вона в росії потужна. Ми бачимо, як вони розправляються з протестами, вони намагаються людей залякати", - наголосив експерт.

Але чим далі, тим більше буде таких випадків. Тим більшою буде загроза для російської репресивної машини.

"У цих людей, які не хочуть іти на війну, з'явиться в руках зброя. І люди, яких примусово загнали на цю війну, можуть цю зброю використати і проти своїх командирів, і проти... Хто зна. Випадки в історії були, коли самі військові, не задоволені станом речей, врешті-решт міняли хід історії", - додав політолог.

На думку Фесенка, путін зробив рокову помилку з цією мобілізацією.

"Він думав, що все буде, як і раніше. Він же думав легко перемогти Україну і прорахувався з оцінкою ситуації всередині України, з потенціалом українського спротиву. Зараз, мені здається, він зробив ще одну фатальну помилку. Він неадекватно оцінив ступінь лояльності самих росіян. А росіяни не хочуть гинути на цій війні, і навіть кремлівські опитування про це свідчать. Якщо їх примусово на цю війну гнати, вони можуть проявляти спротив більш активно, чого не було всі роки путінського правління", - резюмував експерт.