RU  UA

Як швидко в Росії зменшується кількість ракет та артилерії: експерт озвучив цифри

Боєприпаси росіян, які вони використовують для масованих обстрілів України стрімко скорочуються, а поставити на конвеєр можна далеко не все.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів військовий експерт Петро Черник.

За його словами, на початок нинішньої війни Росія мала 11 класів стратегічних неядерних ракет з дальністю ураження від 100 км ("Точка-У") до 5000 км ("Х-101"), а загальні запаси складали близько 6,5 тис ракет – наразі уже більше 5 тисяч однозначно застосовано.

Читайте також: Росія атакує Україну з 40 аеродромів: в ЗСУ розповіли, як це можна припинити

"Деякі ракети, як Х-101 чи "Калібри" вони, на жаль, поставили на конвеєр, але не у великих кількостях – десь 50-60 ракет на місяць, при тому що минулого місяця вони залпували по Україні в межах 170 ракет", - пояснив він.

За словами експерта, багато місяців не застосовувалась ракета Х-22, але під час чергового масованого обстрілу 5 грудня 3 одиниці таки були застосовані. Він наголосив, що це найважча ракета, 960 кг тротилу, але вони більше не виробляються.

"Їх використання свідчить про те, що Росія почала буксувати з конвеєрним виробництвом. Залпи ракет по Україні продовжуватимуться, але вчорашній коефіцієнт збиття -85% - дуже непоганий, небо на 100% не закривається", - наголосив Черник.

Військовий також розповів, що наразі лінія фронту знаходиться у стратегічній рівновазі, у якій вона була з травня по вересень, до Харківської операції. За його словами, ворог тисне на Бахмутському напрямку через 3 аспекти.

  • По-перше, політичний аспект – війна почалась з визнання "ЛДНР", їм треба виходити на адмінкордони.
  • По-друге, психологічний аспект присутній- ворог зазнав низки стратегічних поразок в Харківській і Херсонській областях – мусить компенсувати якось, аби поширювати пропаганду.
  • По-третє, справа в логістиці – семитонними вантажівками боєприпаси в потрібній кількості не довезеш на фронт, потрібна залізниця, під Бахмутом вона є, так званий Дебальцівський вузол.

"Від Бахмута до Дебальцевого 42 км, а "Хаймарси" б'ють на 80 км, тобто ми наносимо удари по їх логістиці, і ворогу треба відтягувати рубежі нанесення ударів якнайдалі", - пояснив він.

За словами експерта, противник і досі має стратегічну перевагу в артилерії.

"На час нападу він мав у межах 5,5 тис. стволів, до 2 тис. ми знищили, але 3,5 тис. залишається – це досі перше місце у світі. США мала на лютий цього року усього до тисячі 155 мм стволів", - прокоментував Черник. Він також додав, що уже більше половини снарядів із 15 млн, які були у лютому, Росія використала.

"Ми випереджаємо їх по якості, маємо 12 класів артстволів, останнім часом були поставки високоточних снарядів М982 - до 1, 5 тис., при цьому один снаряд коштує 112 тис. доларів", - резюмував військовий.

Раніше ми писали, скільки Росія витратила на війну в Україні від її початку.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: СвітЕкс-СРСР