RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

В України збережеться вікно можливостей: що означає заява Шойгу про реформу армії

Чергова реформа російської армії, про яку заявив міністр оборони РФ Сергій Шойгу, передбачає не лише збільшення штатної чисельності кремлівських військ, але й має на меті підготовку до затяжної війни в Україні.

Про це повідомили аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики вважають, що ці плани демонструють намір країни-агресорки реформувати збройні сили для ведення великомасштабних бойових дій із застосуванням звичайних озброєнь загалом, а не лише для нинішньої війни проти України. Зокрема, на перебіг бойових дій в Україні це може вплинути уже через пів року за умови виконання плану щодо збільшення російських військ.

Читайте також: Дефіцит "м'яса" посилюється: навіщо Кремлю збільшувати армію

Так, можна припустити, що Росія сформує нові дивізії, при цьому незрозумілим залишається, чи вдасться їй створити достатньо сил, аби повністю укомплектувати їх до доктринальної чисельності в умовах війни, що триває.

Варто зазначити, що Шойгу не вперше робить гучні заяви, які потім так і залишаються нереалізованими. Зокрема, у травні 2022 року він закликав до формування 12 нових підрозділів Західного військового округу (ЗВО) та планував набрати 100 тисяч резервістів у серпні 2021 року.

З цього випливає, що реформа та експансія в масштабах, намічених Шойгу, не відбудеться вчасно, щоб суттєво вплинути на війну в Україні на багато місяців, але вона може змінити співвідношення сил на період до 2024 року та створити умови для значно серйознішої військової загрози з боку Росії, в тому числі НАТО.

В України, ймовірно, збережеться вікно можливостей до літа і протягом усього літа, якщо вона отримає від Заходу необхідну їй підтримку.

Раніше ми писали, що у середу, 11 січня, міністр оборони країни-агресора Сергій Шойгу провів нові кадрові призначення керівництва т.зв. "спеціальною військовою операцією", як у Росії називають війну, спустивши генерала Суровікіна вниз по "кар'єрних сходах".