RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Суд у Гаазі займеться військовими злочинами РФ: у Путіна зробили "несподівану" заяву

Міжнародний кримінальний суд в Гаазі ще у 2015 році розпочав провадження щодо воєнних злочинів РФ на території України – втім, у Росії не визнають його юрисдикцію.

Про це повідомляє ТАСС.

Так, Міжнародний кримінальний суд готується розпочати дві справи, що стосуються воєнних злочинів, скоєних Росією на території України. Перша справа стосується викрадення українських дітей, а друга - навмисних атак на цивільну інфраструктуру України.

Ці дві справи є першими міжнародними звинуваченнями, які були пред'явлені Російській Федерації внаслідок її повномасштабної агресії проти України.

Читайте також: Ми кожного разу в шоці від катувань і звірств з боку росіян - заступник директора Інституту судових експертиз

Щодо намірів відкриття МКС цих двох справ висловився прессекретар президента РФ Дмитрій Пєсков.

"Ми не визнаємо цей суд, ми не визнаємо юрисдикцію цього суду. Так до цього і ставимося", - заявив він.

Пєсков також зазначив, що позиція Києва означає, що цілі Росії в Україні можуть бути досягнуті лише "військовим шляхом".

Варто зазначити, що незрозумілим залишається, кого саме Міжнародний кримінальний суд планує звинуватити у кожному з розглянутих випадків. У відповідь на запитання New York Times щодо видачі ордерів на арешт, прокуратура відмовилась коментувати будь-які деталі, що пов'язані з поточними розслідуваннями.

Згідно зі заявами деяких дипломатів та експертів, є ймовірність звинувачення президента Російської Федерації Володимира Путіна, оскільки МКС не надає імунітету главі держави у випадках, пов'язаних з воєнними злочинами, злочинами проти людяності або геноцидом.

Однак, експерти попереджають, що шанси на судовий процес досить малі, оскільки МКС не може розглядати справи заочно, а Росія, ймовірно, не згодна вислати своїх чиновників для участі у судовому процесі.

Раніше ми писали, що Європарламент більшістю голосів ухвалив резолюцію на підтримку дій зі створення міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності винних у злочинній агресії проти України.