RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Фетіш пропаганди вже ржавіє: як російський крейсер "Петр Великий" йде вслід за "Москвою"

Командування ВМФ Росії ухвалило "принципове рішення" вивести зі складу флоту єдиний російський атомний крейсер, найбільший бойовий корабель у складі флоту РФ "Петр Великий" після повернення з ремонту важкого атомного крейсера "Адмирал Нахимов". Екіпаж наразі зведено до мінімуму.

Про це повідомляє російське інформагентство ТАРС, посилаючись на джерело у військово-морській сфері.

Читайте також: "Москва", "Саратов" і острів Зміїний: як українські ВМС демілітаризують російський флот

Судно виведуть зі складу ВМФ РФ і поріжуть на метал, незважаючи на те, що спочатку корабель планували відправити у доки для ремонту та переозброєння. "Петр Великий" належить до проєкту 1144 "Орлан", він виконував функції флагмана Північного флоту та був єдиним надводним атомоходом Москви.

Списання корабля джерело ТАРС пов'язало з досвідом ремонту "Адмірала Нахімова", який показав, "що це дуже затратно".

Раніше екіпаж атомного крейсера складав 727 осіб, зараз його звели до мінімуму для підтримки життєздатності систем судна. "Петр Великий" мають списати, коли у стрій ВМФ РФ повернеться "Адмирал Нахимов", який ремонтували 25 років у бухті заводу "Севмаш". Експерти прогнозують завершити ремонт не раніше кінця цього року.

Фото: t.me/Pravda_Gerashchenko

Як повідомляє український військовий портал Defence Express, російська пропаганда тривалий час розповідала про "масштабні плани" по модернізації цього атомного крейсера із можливістю установки пускових установок на 80 ракет "Калибр" або на 40 ракет "Циркон".

У квітні стало відомо, що "Петр Великий" вже тривалий час стоїть біля причалу на базі у Сєвєродвінську. Це означає, що 30 липня на День ВМФ РФ на традиційному параді у Санкт-Петербурзі не буде не тільки атомних субмарин, а й цього атомного крейсера, який "зазвичай відігравав роль фетишу для пропаганди під час таких заходів".

"Вкупі ці два фактори – фізична застарілість корпусу та моральна застарілість озброєння – і визначили для командування ВМФ РФ рішення списати свій флагманський атомний крейсер "Петр Великий", та відправити цей корабель в утиль, як це вийшло із "Москвою", - йдеться у повідомленні.

Раніше на металобрухт також Росія списала гігантські атомні субмарини класу "Акула" - "Северсталь", "Архангельськ" і "Дмитрий Донской". На ремонт даних кораблів не знайшли грошей.

Нагадаємо, у мережі оприлюднили відео атаки на унікальний новітній корабель радіорозвідки та радіоелектронної боротьби "Іван Хурс" в акваторії Чорного моря, яка сталася рано вранці 24 травня.

  • Вас може зацікавити:

Він просто потонув: з'явилися кадри удару ракет "Нептун" по крейсеру "Москва"

Чорноморські рибки хочуть свіжий корм: чим Україна топитиме російський флот

Як показали себе дрони-камікадзе у боротьбі з флотом Росії