RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

"Москва", "Саратов" і острів Зміїний: як українські ВМС демілітаризують російський флот

Попри велику різницю у можливостях Військово-морських сил України, які 2 липня святкують своє професійне свято, та засобів противника, ВМС гідно тримають оборону та регулярно "кошмарять" окупантів у морі, застосовуючи вітчизняне та західне озброєння. Найбільшими перемогами проти російського флоту за час війни стали удар по десантному кораблю "Саратов" у Бердянську, знищення крейсера "Москва" та деокупація острова Зміїний завдяки вдалій операції українських військ.

У день ВМС України "Апостроф" згадує успіхи українського флоту за понад рік війни із російськими загарбниками.

Так, за даними Генштабу ЗСУ, з 24 лютого 2022 року росіяни втратили 18 кораблів та катерів.

Знищення російського десантного корабля "Саратов"

Однією із найперших успішних операцій стало знищення українськими захисниками російського великого десантного корабля "Саратов" у порту Бердянська 24 березня 2022 року. Тоді українські війська завдали ракетного удару по базі ворога у морському порту тимчасово окупованого Бердянська. Внаслідок цього, пошкодження отримали великі десантні кораблі "Орськ", "Цезарь Кунніков", "Новочеркаськ", а корабель "Саратов" було знищено.

"Міф про невразливість російського флоту зруйновано влучними ударами ЗСУ. Це ще раз довело неспростовний факт: на українській землі ворог не знатиме спокою: ні на суші, ні на воді", - написав Головнокомандувач ЗСУ на річницю події, опублікувавши відповідне відео.

Варто зазначити, що російська влада офіційно визнала втрату десантного корабля лише через рік після знищення "Саратова". Після цього в окупованому Севастополі відкрили пам'ятну дошку загиблим морякам десантних кораблів.

Читайте також: Офіційно: Зеленський вніс законопроєкт про зміну дат трьох важливих свят

Удар по "Москві"

Затоплення крейсера Москва стало не тільки великим іміджевим ударом для Росії, а й серйозною втратою для Чорноморського флоту РФ. Цей корабель був ключовим його активом, забезпечуючи його розвідувальними даними щодо надводної та підводної обстановки, а також здійснював протиповітряне прикриття. Крейсер мав три серйозні ешелони протиповітряної оборони, недоступні для інших російських кораблів у Чорному морі.

Звільнення острова "Зміїний"

Операція зі звільнення острова "Зміїний", захопленого російськими окупантами на початку у перший день повномасштабного російського вторгнення, тривала кілька місяців.

На початку травня бійці ГУР МО та центру спеціальних операцій "Альфа" СБУ висадились на острові з гелікоптерів та штурмували окупантів. Завдавши росіянам втрат, спецпризначенці, разом зі своїми пораненими й трофеями завершили штурм та евакуювались з острова.

На той момент армія РФ перетворила острів на своєрідну парасольку ППО для власних сил, якою раніше був знищений крейсер "Москва". Противник й далі насичував острів технікою, щоб контролювати північно-західну акваторію Чорного моря. Українські війська своєю чергою зробили "хід конем" дозволивши противнику затягнути на острів максимальну кількість техніки, після чого провели потужний вогневий вплив.

30 червня 2022 року в ОК "Південь" повідомили, що українські військові провели вдалу операцію зі звільнення "Зміїного", внаслідок чого російські окупанти поспіхом евакуювалися. Уже за кілька днів над островом замайорів український прапор.

Російське ж міністерство оборони назвало ганебну втечу росіян "жестом доброї волі" та "завершенням виконання поставлених завдань на острові Зміїний".

Варто зазначити, що під час битви за Зміїний сили оборони знищили 19 одиниць техніки та склад боєприпасів. В угрупованні військ "Олександрія" втрати окупантів оцінили у 900 мільйонів доларів. Звільнення острова дозволило частково розблокувало судноплавство у північно-західній частині Чорного моря та відновити експорт українського збіжжя у рамках "зернової ініціативи.

Що розповідають про успішні операції у ВМС ЗСУ

Перед початком повномасштабного російського вторгнення десантно-штурмовий катер проєкту "Кентавр-ЛК" українського виробництва уже мав повністю сформований екіпаж, що за тривогою прибув на борт 23 лютого 2022 року.

Зазначається, що в активі саме цього катеру – 15 проведених висадок десантів, які відбувались під час "операцій по деокупації Півдня України". При цьому "Кентавр" доволі часто мав підтримувати своїм бортовим озброєнням групи, які уже були висаджені, або ж навпаки – відбиватись таким чином від окупантів під час евакуації інших груп наших бійців.

Екіпаж цього катеру може похвалитись двома збитими крилатими ракетами рашистів, які були успішно знищені завдяки наявним на борту корабля переносними зенітно-ракетними комплексами (ПЗРК).

Також корабель відзначився під час рятувальної операції, під час якої було врятовано екіпаж іншого катера, який був поранений ворожою протикорабельною ракетою. Зазначається, що операція відбувалася вночі й катеру вдалося пройти непоміченим для вертольота окупантів.

Загалом, ці події свідчать про високий рівень підготовки і дисципліни екіпажу катера, а також про важливу роль, яку військові моряки відіграють у забезпеченні безпеки на морі.

Привітання з Днем Військово-Морських Сил від Головнокомандувача ЗСУ

Валерій Залужний привітав бойових побратимів з Днем Військово-Морських Сил ЗСУ та подякував їм.

"Вітаю бойових побратимів з Днем Військово-Морських Сил Збройних Сил України. Дякую за вашу вірність, стійкість та професійність! Разом - до Перемоги!", - написав він, опублікувавши зворушливе відео.

Раніше ми писали, що на фронті за добу відбулося 46 бойових зіткнень.

  • Вас може зацікавити:

Танки, артилерія і жива сила: ЗСУ скоротили чисельність армії РФ за добу

Знищено дві роти противника: сили оборони України наступають на Таврійському напрямку, кадри

Підірвати ЗАЕС складно, але терористи мають інший сценарій: до чого готуватися українцям